Naar inhoud springen

Huisdierengids - Terrarium

Uit Wikibooks

Terrariumgids

[bewerken]
Regenwoud-terrarium
Regenwoud-terrarium

Welkom op het terrariumgedeelte van de huisdierengids.
Deze gids wil uitgebreide informatie bieden over terraria en het (onder)houden ervan.

Voel je vrij om zelf informatie en/of afbeeldingen toe te voegen aan deze huisdierengids, maar let wel op auteursrechten!


 1. Inleiding
 2. Soorten terraria
 3. Inrichting
 4. Dieren
 5. Gevaren
 6. Verenigingen

Inleiding

[bewerken]

Een terrarium is een bak die vergelijkbaar is met een aquarium. Maar waar een aquarium een waterbiotoop is (aqua betekent water), is een terrarium een landbiotoop (terra betekent aarde).

In een terrarium kunnen een aantal soorten landdieren als huisdier gehouden worden, bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, insecten en spinnen. In deze huisdierengids wordt alleen ingegaan op de volgende dieren:

 • Reptielen als slangen, hagedissen en schildpadden. Reptielen als de brughagedissen en de krokodilachtigen zijn respectievelijk zeer ernstig bedreigd en veel te groot en te gevaarlijk.
 • Amfibieën als kikkers en padden en de salamanders. Wormsalamanders zijn een derde groep, maar praktisch niet te houden in een terrarium vanwege de ondergrondse en vaak zeer gespecialiseerde levenswijze.
 • Insecten als kevers, (bid)sprinkhanen, kakkerlakken, wandelende takken en wandelende bladeren. Andere groepen als mieren en vlinders kunnen ook in gevangenschap worden houden, maar een behuizing voor deze dieren, respectievelijk formicarium en vlindertuin genoemd, zijn beide een vak apart en ze worden niet gezien als in een terrarium te houden dieren.
 • Andere geleedpotigen als spinnen, schorpioenen, duizend- en miljoenpoten.
 • Sommige andere dieren zoals mangrovenkrabben, gobi's en longvissen, het betreft dan soorten die in het water leven en vaak op het land komen. Deze soorten kunnen in een paludarium worden ondergebracht, met een watergedeelte.

Voor vrijwel alle reptielen geldt dat ze graag zonnen, en een terrarium moet bestaan uit een gedeelte waar deze behoefte kan worden vervuld maar ook uit een gedeelte waar kan worden gescholen. Amfibieën zijn meestal pas actief bij vochtig weer, en schuilen als het droger wordt. Bij insecten en andere dieren die kunnen worden gehouden zoals slakken, spinnen en miljoenpoten, verschillen de behoeftes per soort wat betreft ideale temperatuur en luchtvochtigheid. Veel soorten zijn nachtactief of juist alleen actief bij warm en zonnig weer.

Een terrarium is net als een aquarium bedoeld om de dieren te kunnen bezichtigen en bestaat dus geheel of gedeeltelijk uit doorzichtige wanden. Meestal is het vervaardigd uit glas, maar ook plexiglas of gaas kan gebruikt worden. Doch plexiglas krast snel en gaas is alleen geschikt voor grotere dieren die grote prooien eten of vegetarisch zijn. Door het gaas zouden de kleine prooidieren anders ontsnappen.

De liefhebber probeert in een terrarium zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving voor een bepaalde diersoort na te bootsen, hij creëert dus een biotoop. Als dit goed lukt zal de soort gedijen en zich wellicht zelfs willen voortplanten. Bij sommige dieren is dit eenvoudig, bij andere buitengewoon lastig, met name bij diersoorten die levende prooien moeten eten. Dergelijke levende prooidieren moeten gedurende lange tijd beschikbaar zijn om tot succes te kunnen komen.

Het gedrag en de levensloop van een diersoort kunnen in een terrarium tot op zekere hoogte worden bestudeerd; er kunnen foto's van worden gemaakt. Het geeft grote voldoening als men door studie, observatie en aandacht erin slaagt de dieren zich in deze kunstmatige biotoop prettig te laten voelen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.