Naar inhoud springen

Help:Voorkeuren

Uit Wikibooks

Als u een ingelogde gebruiker bent, wat wij van harte aanbevelen, kunt u hier uw voorkeuren instellen. Deze voorkeuren beïnvloeden hoe Wikibookspagina's worden weergegeven.

Persoonlijke gegevens[bewerken]

Allereerst kunt u een emailadres opgeven. Dit is niet verplicht, maar wij raden het sterk aan, omdat u dan veel bereikbaarder word voor medewikibookianen. Als u een mailadres opgeeft komt niemand uw mail te weten. Een mail aan u wordt namelijk met een formulier verstuurd, waarbij uw mailadres niet zichtbaar wordt gemaakt aan de verstuurder.
In het vakje voor ondertekening kunt u aangeven hoe u wilt dat uw naam wordt getoond bij ondertekening op overlegpagina's. U hoeft hiervoor geen wikiopmaak te gebruiken. De opgegeven tekst vormt automatisch een link naar uw gebruikerspagina en indien u dat niet wilt, kunt u de optie Ondertekening zonder link naar uw gebruikerspagina aanvinken.
Bij de selectie bij Taal voor berichten kunt u aangeven in welke taal de systeemteksten moeten worden weergegeven. De systeemteksten zijn onder meer de knoppen bovenaan het beeldscherm.

Wikibooks-uiterlijk[bewerken]

Voor de weergave van de pagina's van Wikibooks heeft u zeven opties, welke u kunt bekijken door op de naaststaande link (Voorbeeld) te klikken. Als standaard staat het Monobook-uiterlijk ingesteld.
Met een eigen stylesheet (CSS) kunt u meer kenmerken volledig naar eigen smaak inrichten.
Dit doet u door de pagina [[Gebruiker:Uw naam/monobook.css]] aan te maken. (De term monobook geld natuurlijk als u monobook als uiterlijk heeft gekozen.) In de stylesheet kunt vervolgens uw gewenste wijzigingen aanbrengen.
Een voorbeeld van een persoonlijke stylesheet kunt u hier vinden.

Formules[bewerken]

Met de wikisoftware is het mogelijk om wiskundige formules in LaTeX in te voeren. In de voorkeuren geeft u hier aan hoe u wilt dat dergelijke teksten worden weergegeven - moeten ze worden omgezet in HTML of moet er een plaatje (png) van worden gemaakt? U kunt er ook voor kiezen om wiskundige formules weer te geven in MathML.

Bestanden[bewerken]

Hier kunt u aangeven hoe groot afbeeldingen standaard moeten weergegeven. De eerste optie geldt voor het formaat op de afbeeldingspagina. De tweede optie die u kunt selecteren, bepaalt hoe groot thumbnails standaard worden weergegeven. Deze waarde geldt alleen bij thumbnails waarbij geen exacte waarde is weergegeven.
U kunt de afbeelding altijd op zijn ware (grootste) formaat bekijken door op de afbeeldingsbeschrijvingspagina op de afbeelding te klikken.

Datum en tijd[bewerken]

Bij de datumopmaak kunt u kiezen hoe u wenst dat de datum en tijd worden weergegeven. De verschillende opties spreken voor zich.

In de tijdzone kunt u aangeven welke tijd u weergegeven wilt zien. Als u niets instelt, zullen alle tijden, bijvoorbeeld die in de recente wijzigingen in UTC (Universal Time Coördinated) worden weergegeven. Om te zorgen dat u de tijd uit uw eigen tijdzone op het scherm te zien krijgt, moet u hier het verschil met UTC aangeven. Voor België en Nederland is het in de wintertijd "+1" en in de zomertijd "+2". (Dit omdat de UTC niet aan zomertijd doet). Kijk op meta om uit te zoeken wat uw verschil met de server is. Als u het verschil niet weet, kunt u het ook vanuit de browser toevoegen.

Bewerkingsveld[bewerken]

Regels... Kolommen...
Hier kunt u de hoogte en breedte van het bewerkingsveld, dat u te zien krijgt als u een pagina creëert of wijzigt, specificeren.
Maak het bewerken van deelpagina's mogelijk
Hiermee krijgt u de mogelijkheid deelpagina's te bewerken. Groot voordeel hiervan is dat u minder snel bewerkingsconflicten krijgt (als meerdere personen tegelijk een pagina wijzigen). Tevens kan de pagina sneller laden.
Maak het bewerken van deelpagina's mogelijk met een rechtermuisklik op de betreffende tussenkop
Hiermee kunt u deelpagina's bewerken door op de kop of tussenkop te klikken met de rechter of middenknop van de muis. Merk op dat dit Javascript vereist.
Dubbelklikken levert bewerkingspagina
Als u dubbelklikt op een link krijgt u gelijk de bewerkingspagina. Merk op dat dit Javascript vereist.
Bewerkingsveld over volle breedte
Met deze optie aangevinkt zal het bewerkscherm de volledige breedte van uw scherm vullen.
Toon werkbalk boven bewerkingsveld
Hiermee kunt u de werkbalk boven het bewerkingsveld aan/uit zetten.
Toon controlepagina bij de eerste bewerking
Hiermee zorgt u ervoor dat bij het aanklikken van de bewerkknop, niet alleen het bewerkingsveld wordt getoont, maar ook de pagina in zijn huidige vorm, net zoals gebeurt als u Toon bewerking ter controle aanklikt. Deze optie is vooral handig bij het bewerken van sjablonen.
Toon voorvertoning boven bewerkingsveld
Met deze optie wordt de controlepagina die u krijgt na op Toon bewerking ter controle te klikken, boven het bewerkingsveld weergegeven. Als u deze optie uitvinkt, zal de controlepagina onder het bewerkingsveld worden weergegeven.
Al mijn bewerkingen als 'klein' markeren
Door deze optie aan te vinken, wordt automatisch het vakje Dit is een kleine bewerking aangevinkt bij het wijzigen/aanmaken van een pagina. In de recente wijzigingen verschijnt er dan een k voor uw wijziging.
Gebruik standaard een extern bewerkingsprogramma om nieuwe pagina's te maken
Met deze optie maakt u nieuwe pagina's aan met een extern programma in plaats van met de online versie. Zie m:Help:External editors voor details.
Gebruik standaard een extern vergelijkingsprogramma
Met deze optie kunt u met een extern programma paginaversies vergelijken, in plaats van met de online versie. Zie m:Help:External editors voor details.
Geef een melding bij een lege samenvatting
Als u deze optie aanvinkt, zal u automatisch een melding krijgen als u geen samenvatting invult bij het bewerken van een pagina.

Recente wijzigingen[bewerken]

Hier kunt u instellen hoe de recente wijzigingen worden getoond.
Het aantal dagen dat wordt weergegeven staat standaard op 7 dagen. Het aantal titels dat wordt weergegeven in de recente wijzigingen staat standaard ingesteld op 50. Indien u liever een groter of kleiner aantal recente wijzigingen ziet, of een weergave van meer dagen, kunt u dat hier regelen. Merk wel op dat een groter aantal recente wijzigingen ook een langere laadtijd van de pagina betekend.
N.B.: De optie die het eerst bereikt wordt bepaald hoeveel wijzigingen worden weergeven. Bijvoorbeeld: als u 7 dagen en 100 wijzigingen heeft aangevinkt en in de afgelopen 2 dagen zijn al meer dan 100 wijzigingen gemaakt, dan ziet u enkel deze 100 en zullen er dus slechts 2 dagen wijzigingen worden weergegeven.

Als u de optie kleine wijzigingen verbergen in recente wijzigingen aanvinkt, worden door gebruikers als kleine wijzigingen aangevinkte wijzigingen in een pagina niet getoond in de recente wijzigingen. Op deze manier wordt u niet altijd 'lastiggevallen' met bijvoorbeeld verbeteringen van spelfouten.
Door de optie Gebruik de uitgebreide Recente Wijzigingen-pagina aan te vinken, wordt de recente wijzigingen pagina anders weergegeven. Onder andere worden meerdere wijzigingen aan één pagina samengevat in een regel. Het best is om deze optie voor uzelf uit te proberen en dan te kijken wat u het fijnst vind. Merk echter op dat sommige browsers deze optie niet aankunnen (o.a. Netscape 4.x). Tevens is JavaScript een vereiste.

Volglijst[bewerken]

Op uw volglijst worden de wijzigingen weergegeven op de pagina's die u volgt.

Aantal dagen laten zien
Hier kunt u aangeven tot hoeveel dagen terug de wijzigingen zichtbaar moeten zijn. Als u dagelijks uw volglijst bekijkt, is het handig dit getal op 1 of 2 dagen te zetten. Kijkt u slechts wekelijks naar uw volglijst, dan is een aantal van 7 of 8 dagen handiger.
Uitgebreide volglijst
Met de optie uitgebreide volglijst aangevinkt, wordt deze anders weergegeven. Meerdere wijzigingen aan een pagina worden allen zichtbaar. De opmaak van uw volglijst zal ongeveer die van de uitgebreide recente wijzigingenpagina aannemen. Het best is om deze optie voor uzelf uit te proberen en dan te kijken wat u het fijnst vind.
Aantal wijzigingen in de uitgebreide volglijst
Hier kunt u aangeven hoeveel wijzigingen in uw uitgebreide volglijst moeten worden weergegeven.
Verberg mijn eigen bewerkingen
Met deze optie aangevinkt, zullen uw eigen bewerkingen aan een pagina niet in uw volglijst getoond worden.
Verberg bots
Met deze optie aangevinkt, worden wijzigingen van geregistreerde bots niet in uw volglijst getoond. Zo wordt u niet opgeschrikt door grootschalige automatische spellingsverbeteringen.
Verberg kleine bewerkingen
Met deze optie aangevinkt, worden door gebruikers als kleine wijzigingen aangevinkte wijzigingen niet getoond in uw volglijst. Op deze manier wordt u niet 'lastiggevallen' met bijvoorbeeld verbeteringen van spelfouten.
Modules die u aanmaakt automatisch volgen
Door deze optie aan te vinken, wordt automatisch het vakje Volg deze pagina aangevinkt bij het aanmaken van een nieuwe pagina. De pagina wordt dan toegevoegd aan uw Volglijst.
Pagina's die ik bewerk automatisch volgen
Door deze optie aan te vinken, wordt automatisch het vakje Volg deze pagina aangevinkt bij het wijzigen van een al bestaande pagina. De pagina wordt dan toegevoegd aan uw Volglijst.
Pagina's die ik verplaats automatisch volgen
Door deze optie aan te vinken, wordt automatisch het vakje Volg deze pagina aangevinkt bij het verplaatsen van een pagina. De pagina wordt dan toegevoegd aan uw Volglijst.
Pagina's die ik verwijder automatisch volgen
Door deze optie aan te vinken, wordt automatisch het vakje Volg deze pagina aangevinkt bij het verwijderen van een pagina. De pagina wordt dan toegevoegd aan uw Volglijst. Merk op dat enkel moderatoren pagina's kunnen verwijderen en deze optie voor een doorsnee gebruiker dus geen toegevoegde waarde heeft.

Zoekresultaten[bewerken]

Hieronder kunt u instellen hoe zoekresultaten worden weergegeven. Deze zoekresultaten zal u te zien krijgen indien de door u ingetypte term in het zoekveld nog niet binnen Wikibooks bestaat. De naamruimten onderaan de pagina zijn de naamruimten waarin bij een zoekactie standaard in zal worden gezocht. Een grotere hoeveelheid aangevinkte naamruimten levert een grotere vindkans op, maar maakt ook de zoekactie trager. Aan te raden is in ieder geval de naamruimte (boeken) aangevinkt te houden, omdat deze naamruimte alle pagina's zonder prefix omvat en dus alle hier aanwezige boeken/modules.

Diversen[bewerken]

Grootte waaronder een pagina als een beginnetje wordt aangegeven (in bytes)
Door hier een bepaalde waarde aan te geven krijgt u alle pagina's die kleiner zijn dan de opgegeven waarde te zien in een andere kleur.
Links onderstrepen
Hier kunt u kiezen of links wel of niet moeten worden onderstreept.
Links naar lege pagina's zo weergeven (alternatief
zo weergeven?). : Als u deze optie niet aanvinkt zal er, als er gelinkt wordt naar een (nog) niet bestaande pagina, een vraagteken achter de link worden geplaatst. Als u deze optie echter wel aanvinkt, wordt in plaats daarvan de link weergegeven zoals andere links, maar rood in plaats van blauw. Standaard staat deze optie aangevinkt.
Alinea's uitvullen
Zowel een rechte linker- als rechterkantlijn. Hierdoor krijgt u mooie rechte zijkanten aan de pagina's, maar als de tekst niet erg breed is, bijvoorbeeld naast een afbeelding, kunnen de spaties tussen de woorden erg groot worden.
Koppen automatisch nummeren
Met deze optie aangevinkt zullen koppen en tussenkoppen automatisch genummerd worden.
Geef een inhoudsopgave (van pagina's met minstens 3 tussenkoppen)
Met deze optie aangevinkt zal boven elke pagina met drie tussenkoppen of meer automatisch een inhoudsopgave worden weergegeven. In deze inhoudsopgave staan links waarmee u direct naar de tussenkoppen kunt gaan. Merk op dat de inhoudsopgave soms expres verborgen wordt door in de pagina de term __NOTOC__ te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld bij het Gebruikersportaal en de Hoofdpagina het geval, omdat een inhoudsopgave hier niet gewenst is.
Gebruik geen caching
Om Wikibooks minder traag te laten zijn, wordt een pagina soms, vanuit cache (soort kortetermijngeheugen van een computer) geladen wanneer u hem opvraagt. Hierbij krijgt u dus een pagina te zien van enkele minuten oud, in plaats van een nieuwere pagina. Dit geeft soms problemen, doordat de gecachete versie wordt geladen terwijl de pagina sindsdien veranderd is. Vink deze optie aan als u altijd de pagina opnieuw wilt laten aanmaken. U krijgt dan nooit verouderde versies van een pagina, maar de tijd om pagina's te laden wordt wellicht langer. Merk op dat sommige speciale pagina's enkel gecachete pagina's zijn en het aanvinken van deze optie op deze pagina's geen invloed zal hebben.
Pagina-inhoud onder wijzigingen niet tonen
Als u in de recente wijzigingen bij een wijziging op vorige of x wijzigingen (vervang x door een getal) klikt, zal u een pagina krijgen met daarop aangegeven de oude versie en daarnaast de gewijzigde versie. Zo kunt u gemakkelijk kijken wat de wijziging precies inhield. Normaalgesproken wordt onder dit blok met wijzigingen de huidige versie weergegeven. Met de optie Pagina-inhoud onder wijzigingen niet tonen aangevinkt, zal onder het wijzigingenblok de huidige versie niet weergegeven worden. Dit zorgt voor een snellere laadtijd van de pagina.

Het opslaan[bewerken]

Na het opslaan van uw voorkeuren moet u wel de cache van uw browser legen, om uw nieuwe instellingen te zien. Voor elke browser is de manier hoe u dat doet anders en deze manieren staan in een tabel aangegeven op de voorkeurenpagina.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.