Naar inhoud springen

Handige Harry/Batterij vervangen

Uit Wikibooks

Handige Harry


Batterijen zijn er in vele soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen. Eenmalige batterijen hebben een spanning van 1,5 volt, oplaadbare 1,2 volt.
Een 9 volt batterij (het bekende 'blokje') is niets anders dan een 'doosje' met zes op elkaar gestapelde batterijtjes en de oplaadbare batterij uit de telefoon op een van de volgende pagina's van 3,6 volt zijn drie cellen van 1,2 volt die in serie worden geschakeld. In serie betekent dat ze 'achter elkaar' worden geschakeld. De pluspool van de ene zit aan de minpool van de volgende door middel van een gesoldeerde draad, stripje of gewoon tegen elkaar aangedrukt, wat we wel kennen van de staafzaklantarens, door middel van een veer.

Jaarlijks worden in Nederland 220 miljoen batterijen verkocht (2002). Volgens een schatting zijn er in Nederland ruim 85 miljoen lege batterijen die 'vergeten' in een la liggen en ingeleverd zouden kunnen worden om de grondstoffen opnieuw te gebruiken.
De spanning meten om te bepalen of een batterij leeg is, is niet voldoende. In een batterij die lang niet gebruikt wordt kan kristalvorming optreden, waardoor de inwendige weerstand toeneemt. De batterij heeft dan de volle spanning, maar kan nauwelijks nog stroom leveren. Goede batterijtesters meten de batterijspanning onder belasting.

Als een apparaat lang niet wordt gebruikt moeten de batterijen eruit verwijderd worden. Er bestaat een grote kans dat ze gaan 'lekken', met als gevolg corrosie van de metalen en schade aan de elektronica.
Let bij het plaatsen van een (nieuwe) batterij vooral op de polariteit (+ en -). Het onjuist plaatsen kan leiden tot een defect apparaat. Lees de gebruiksaanwijzing van het apparaat zorgvuldig om daarin geen vergissing te maken. Meestal wordt in of op het batterijcompartiment de polariteit aangegeven.

1,5V 'penlite'-cel, type AA
9V batterij
Diverse 1,2V oplaadbare cellen
een batterijtester
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.