Handige Harry/Batterij hoorapparaat
Uiterlijk
Overzicht | |
---|---|
Soort: | Basistechniek |
Onderwerp: | Batterij vervangen |
Tijd: | ± 15 sec. |
Niveau: |
Een hoorapparaat wordt gebruikt door slechthorende mensen.
In het apparaat zit een kleine knoopcel (een batterijtje wat er uit ziet als een plat knoopje) die zorgt voor de stroomtoevoer aan het versterkertje wat (bij het getoonde model) achter het oor zit.
Op dit 'kastje' zit een aan/uit knopje (vaak in combinatie met een volumeregelaar).
Verder een knopje, wat automatisch op normaal gaat staan bij inschakelen, met de instellingen:
- normaal (automatisch)
- dempen van omgevingsgeluid (1 keer drukken)
- ringleiding (FM) ontvangst (2 keer drukken)
Een regelmatig terugkerend piepje laat weten wanneer de batterij vervangen moet worden.
- Zet het schakelaartje op 'uit/off'.
- Klap het batterij compartiment open door met je nagel het klepje naar buiten te trekken.
- Verwijder de lege batterij.
- Neem het nieuwe batterijtje uit de verpakking. Raak het nooit met je vingers aan er kan een beetje huidsmeer achterblijven op het isolerende randje op de batterij wat plus en min scheidt. Hierdoor loopt dan een klein stroompje van plus naar min, zelfs als je het gehoorapparaat uitschakelt. Daarom zie je in veel standaarduitrustingen van elektronica monteurs en computerreparateurs een plastic pincetje. Bijna de enige manier om het goed te doen. Het wil ook met een klein stukje plastic slang dat een iets kleinere diameter heeft als het batterijtje. De slang wordt dan een klein stukje ingesneden. De beide halfcircelvormige delen kunnen dan een batterijtje klemmen. Boven het inlegvakje knijp je de batterij van de slang af. Maar met de sticker die vaak aan de batterij zit is het ook heel goed te doen. Terugdrukken van de batterij met een houtje (geen potlood!) wil heel goed.
- Er bestaat voor het inleggen een speciale pen. Deze pen is magnetisch en houdt de batterij vast zolang u de pen ingedrukt houdt. Deze pen is een heel goed hulpmiddel voor het inleggen en verwijderen van hoortoestelbatterijen. Ze zijn er van de merken Rayovac en Power One en op internet te koop.
- Leg het op de bestemde plek. De '+' moet naar boven gericht blijven. Soms is een klein plakkertje op die '+' bevestigd, wat het plaatsen makkelijker maakt. Plak anders een klein stukje tape op de '+'-kant zodat je het vast kunt houden met de batterij eraan vastgekleefd.
- Trek voorzichtig het plakkertje ( of de tape) van de batterij. Wacht nu minimaal 1 minuut met het dichtdoen van de batterijhouder. De batterij is van het type zink-lucht. Na het verwijderen van het plakkertje heeft de batterij even wat tijd nodig om de lucht goed binnen te laten komen en op te starten. Het chemische proces is onomkeerbaar.
- Duw het compartiment weer dicht en het apparaat is weer gereed voor gebruik.