Naar inhoud springen

Geschiedenis van de filosofie/Afrikaanse filosofie

Uit Wikibooks
Filosofie

Afrikaanse filosofie is op verschillende manieren gebruikt door verschillende filosofen. Hoewel de Afrikaanse filosofen zich op veel verschillende gebieden bewogen, zoals de metafysica, epistemologie, moraalfilosofie en de politieke filosofie, wordt een groot deel van de literatuur in beslag genomen door een debat over de aard van de Afrikaanse filosofie zelf.

Orunmila[bewerken]

Orunmila - ook wel Ifá, Orúla of Ọrúnla genoemd - was een Nigeriaanse filosoof en grondlegger van de Ifa als wereldreligie. Zijn naam betekent "Wijsheid van God", maar door een vertaalfout ("god van wijsheid") staat hij niet te boek als bekende filosoof uit het verleden, maar als een mythisch wezen van de Yoruba-religie. Desondanks kan men uit historisch-kritische analyse zonder redelijke twijfel stellen dat Orunmila daadwerkelijk heeft bestaan en een lid was van de Yoruba-gemeenschap. De voornaamste bron voor zijn filosofie zijn de 256 Odu-Ifa verzen.

Moderne Afrikaanse filosofie[bewerken]

De Keniaanse filosoof Henry Odera Oruka onderscheidt vier trends in de moderne Afrikaanse filosofie: etnofilosofie, filosofische wijheid, nationalistisch-ideologische filosofie, en professionele filosofie. Oruka zou later nog twee extra categorieën toevoegen: literair/artistieke filosofie - het werk van literaire figuren zoals Ngugi wa Thiong'o, Wole Soyinka, Chinua Achebe en Okot p'Bitek, Taban Lo Liyong, en hermeneutische filosofie - de analyse van de Afrikaanse talen om filosofische inhoud te vinden. Maulana Karenga is een van de belangrijkste filosofen in Afro-Amerikaanse kringen. Hij schreef een 803 pagina's tellend boek met de titel Maat, The Moral Ideal in Ancient Egypt (Maat, het morele ideaal in het oude Egypte).

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.