Naar inhoud springen

Gebruik van de opdrachtprompt/De prompt starten

Uit Wikibooks

De prompt, zoals bv. , kan op meerdere manieren gestart worden. Probeer uit welke manier werkt voor jouw versie van Windows.

Via het Start-menu[bewerken]

Open het Start-menu en ga naar Programma's (of Alle programma's) > Bureau-accessoires > Opdrachtprompt.

Via Uitvoeren[bewerken]

Open het Start-menu en klik op Uitvoeren... Of druk tegelijk de Windows-toets en letter r in. Het venster Uitvoeren... zal openen.

Aanmaken batchbestand[bewerken]

Open Mijn Documenten, klik met de rechter muisknop op een lege plaats in het venster en selecteer Nieuw en vervolgens Tekstbestand. Kladblok zal nu openen. In Kladblok voer je de volgende tekst in:

@cmd.exe

Sla het bestand op (dmv Opslaan als... te selecteren in het menu Bestand) als startcmd.bat en let hierbij op in het vakje Bestandstype Alle bestanden geselecteerd is. De extensie .bat zal ervoor zorgen dat Windows dit bestand gaat zien als een script en scripts zijn een soort van uitvoerbare applicaties. Het enige wat je nu nog moet doen is dubbel klikken op het net aangemaakte bestand en een commandoprompt zal te voorschijn komen. Dit bestand kan je ook ergens anders plaatsen, bv. op het bureaublad.

cmd.exe zoeken[bewerken]

Een tweede mogelijkheid is het programma cmd.exe of command.com te zoeken in de map C:/Windows/System32. Als je daarop dubbelklikt krijg je je prompt te zien.

Veilige modus of Herstelconsole[bewerken]

Als je bij het opstarten van Windows de functietoets F8 indrukt, kan je kiezen voor "Veilige modus met opdrachtprompt" of voor de herstelconsole. In dit geval kom je in een niet-grafische omgeving terecht.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.