Naar inhoud springen

Een vreemde taal leren/Lezen en schrijven

Uit Wikibooks
Inleiding
Hoe beginnen
Woordenschat
Spreken en verstaan
Uitspraak
Lezen en schrijven
Links


  • Onderschat de waarde van lezen niet. Lees in de doeltaal zo veel als je kunt. Begin bijvoorbeeld met kinderverhalen en -liedjes, vervolgens kranten en tijdschriften. Lezen zal je woordenschat, spelling, grammatica en de taalcultuur aanzienlijk verbeteren. Het is een vereiste om degelijk te kunnen schrijven!!
  • Koop tweetalige boeken of koop een boek in de ene taal en zorg voor een exemplaar in een taal die je al beheerst. Lees ze tezamen en vergelijk de woorden in de twee talen. Het helpt vaak als de twee talen al vrij dicht bij elkaar liggen. Zo is bijvoorbeeld Spaans leren veel eenvoudiger door vanuit het Frans te beginnen en niet vanuit het Engels aangezien Spaans meer op Frans lijkt dan op Engels.
  • Een soortgelijke suggestie: je kunt films zien in de ene taal en laten ondertitelen in de andere. Anime-fans zijn vaak al bekend met deze methode.
  • Een goed boek om Frans te beginnen te lezen is Le petit prince (De kleine prins) van Antoine de Saint-Exupéry. Dit boek was aanvankelijk in het Frans geschreven maar is vertaald in vele talen en is veelal ook legaal, gratis, te vinden op internet. Het boek is kort, interessant (zelfs filosofisch) en bevat simpele grammatica en woordenschat. Een ander goed boek, met vergelijkbare argumenten, is The Wizard of Oz (De tovenaar van Oz) van Frank Baum.
  • Zoek een digitaal woordenboek: lezen in een vreemde taal wordt daardoor versneld, omdat je niet lang hoeft te bladeren. De veelal duidelijkere onderverdeling van de verschillende betekenissen (iets dat papieren woordenboeken minder goed kunnen aanbieden) van een woord maakt het bovendien interessant en eenvoudiger om nieuwe woorden te leren.
  • Als je een bepaald niveau hebt gekregen in het schrijven in de vreemde taal kun je experimenteren op de wikimediaprojecten. Je kunt een wikibook beginnen in verband met een taal te leren, of een wikipedia-artikel vertalen, wetende dat er mogelijk andere, meer ervaren of moedertaalsprekers je zullen verbeteren. Werk je vertaling goed af en maak er geen potje van.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.