Een vreemde taal leren/Hoe beginnen

Uit Wikibooks
Inleiding
Hoe beginnen
Woordenschat
Spreken en verstaan
Uitspraak
Lezen en schrijven
Links


Zodra je beslist hebt welke taal je wilt leren en je je hierop voorbereid hebt kan het leren verrassend simpel zijn. De eerste stap is om het als een leuke uitdaging te beschouwen. Zorg dat je opgewonden en overtuigd geraakt om iets nieuws te leren en alles zal veel simpeler gaan.

Er zijn verschillende basismethodes om een nieuwe taal te leren.

  • Natuurlijke methode: bij deze methode wordt er niet veel aandacht besteed aan grammatica en uitspraak, in plaats daarvan leert de student heel veel woordenschat en zinnen die hij/zij iedere keer gebruikt als er een kans voor is. Uitspraak en grammatica zullen vanzelf komen naarmate de student met meer mensen praat en de taal beter begint te begrijpen. Bij deze methode moet je wel steeds in de buurt zijn van moedertaalgebruikers en heb je een goed geheugen voor woordenschat nodig.
  • Klasmethode: hierbij leer je grammatica (met wat woordenschat) en hierop bouw je verder. Deze methode wordt meestal toegepast door een leerkracht die de taal beheerst. Deze methode duurt het langste en legt vooral de nadruk op formeel geschreven taal.
  • Patroonmethode: je leert de taal nu vanuit een wiskundig perspectief. Je verbindt woorden en zinnen alsof je aan het tellen bent. Deze methode vereist speciale boeken en goed getrainde lesgevers.

Slechte leermethodes zijn slechts op één van deze drie basismethode's geörienteerd.

De moderne technologie kan het leren van een nieuwe taal vereenvoudigen. Radio's bijvoorbeeld kunnen een grote steun zijn voor wie wil leren terwijl hij iets anders doet, schoonmaken bijvoorbeeld, en zorgen voor goede voorbeelden om de uitspraak te oefenen.

Zelfs personen die 8 uur per dag werken, 8 uur slapen en 2 uur van en naar hun werk rijden hebben nog steeds 40 uur per week over. Je werkschema mag zelfs nog erger zijn maar je hebt zeker en vast een paar momenten rust gedurende je dag. Tijdens deze vrije momenten en in de auto of trein, gebruik je een CD of DVD, luister je naar de radio in de gewenste taal, luister je naar een podcast. Herhaal woorden met "flash cards". Maak een schriftje met nieuwe woorden en zinnen of gebruik online een app om flash cards te maken. Het maakt een groot verschil! Koop wat boeken (je kan beginnen met kinderboeken!) of boeken in eenvoudige taal, een CD, een DVD, de krant, tijdschriften enz... Allemaal in de taal die jij wilt leren. Vervolgens maak je tijd om je nieuwe vaardigheden te oefenen. Schrijf brieven naar jezelf, voer gesprekken in je hoofd... Ook op het internet kan je heel wat teksten en uitleg vinden om te oefenen.

Als student maak je tijdens het leerproces eigenlijk een soort denkbeeldige puzzel van fel gekleurde stukjes die naarmate je vordert mooi ineen passen en betekenisvolle vormen worden. Klein en lelijk in het begin, groter en natuurlijk naarmate je vooruitgang maakt. Onthoud dat iedere vorm die je maakt, hoe primitief het ook mag lijken, gebruikt kan worden in het echte leven - niets is verspild.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.