Naar inhoud springen

Bekende filosofen uit de geschiedenis/Kitaro Nishida

Uit Wikibooks
Kitaro Nishida in februari 1943

Nishida Kitarô (Mori, Japan, 19 mei 1870 - 7 juni 1945) was de meest significante en invloedrijke Japanse filosoof van de 20e eeuw. Hij was ook de oprichter van de Kyoto School van Filosofie.

Leven

[bewerken]

Nishida werd geboren op 19 mei 1870 in het dorpje Mori, gelegen aan de Japanse Zee. Mori ligt juist ten noorden van Kanazawa, een stad die nu Nishida's archieven bewaart en een museum aan hem heeft gewijd.

vroegste jeugd

[bewerken]

Nishida groeide op in de vroege jaren van het Meiji-regime (1868-1912), toen Japan zich na tweeëneenhalve eeuw isolatie terug openstelde voor de wereld en als gevolg daarvan een revolutionaire europeanisatie van zijn politieke, educatieve en culturele instellingen meemaakte. In zijn vroege jeugd onderging Nishida deze moderniserende invloed in de vorm van een strenge, vaak onderdrukkende schoolcultuur die onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de keizer eiste, en op een positieve wijze als een bevrijdende kennismaking met de progressieve ideeën van de Japanse Verlichtingdie de westerse filosofie in Japan had geïntroduceerd.

studies

[bewerken]

In het secundair onderwijs bestudeerde Nishida de Chinese |confucianistische, neo-confucianistische en daoïstische klassieken. Hij leerde ook Engels en Duits lezen, blonk uit in wiskunde en trachtte voor korte tijd de werken van Kant en Hegel te doorgronden. Hij vormde daar ook een levenslange vriendschap met een andere student die D.T. Suzuki heette, en verliet samen met hem de hogeschool in 1890. Hij werd als beperkte status-student toegelaten tot de Keizerlijke Universiteit van Tokio en bestudeerde Kant, Georg Hegel en Arthur Schopenhauer onder leiding van de eerste filosofieprofessoren van Japan.

Werk

[bewerken]

Zijn werk is in vele opzichten baanbrekend: het initieerde in Japan de creatieve discipline van filosofie zoals ze in Europa en Noord-Amerika wordt beoefend. Ook verrijkte het deze discipline door de Anglo-Europese filosofie te doordringen met Aziatische denkbronnen; het verschafte een nieuwe basis voor de filosofische behandeling van het Oost-Aziatische boeddhistische denken. Bovendien produceerde het nieuwe theorieën over het Zelf en de Wereld, met verrijkende mogelijkheden voor het hedendaags filosoferen.

Het lezen van Nishida's werk is echter wel frustrerend door zijn herhalende en vaak obscure stijl, en zijn steeds meer abstracte formuleringen en gedetailleerde maar op niets uitlopende onderzoeken. Eens zei Nishida over zijn werk: "Ik ben altijd al een gouddelver geweest; ik ben er echter nooit toe gekomen om het te verfijnen" (Nishida, 1958, Voorwoord). Een beknopte voorstelling van zijn verwezenlijkingen zal daardoor zorgvuldige selectie, interpretatie en verheldering behoeven.

Bibliografie

[bewerken]
  • An Inquiry Into the Good, Nishida Kitaro, vertaald naar het Engels door Masao Abe en Christopher Ives
  • Last Writings, Nishida Kitaro, vertaald naar het Engels door David Dilworth

Invloeden

[bewerken]

Hij was zelf beïnvloed door:

In hun filosofisch denken beïnvloed door Nishida's werk werden:

  • Hajime Tanabe
  • Nishitani Keiji
  • Shin'ichi Hisamatsu
  • Watsuji Tetsuro
  • Kuki Shūzō
  • Shimizu Hiroshi
  • Morita Shiryu
  • Kimura Bin
  • Nakamura Yujiro
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.