Basiskennis chemie 4/Organische chemie/Alkenen Opgaven

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vorige pagina Inhoudsopgave Volgende pagina Index

Theorie

Zie voor de de theorie van deze opgaven hier.

Zoek de naam bij de structuur

1.
2Z-pent-2-een
2.
buta-1,3-diëen
3.
2-Methylpropeen
De plaats van de dubbele band hoeft hier niet te worden aangegeven: bij propeen is maar één mogelijkheid om de dubbele band een plaats te geven.
Om dezelfde reden hoeft ook de positie van de methylgroep niet aangegeven te worden: zit de methylgroep aan een van de andere koolstofatomen dan wordt de verbinding een buteen.
4.
2-Ethylbut-1-een
5.
3-Methylbut-1-een
6.
2Z-but-2-een
7.
Hex-1-een
8.
Hexa-1,5-diëen
9.
2Z-pent-2-een
10.
2E-4-Methylpent-2-een
11.
Octa-1,7-diëen
12.
2E-but-2-een
13.
1Z,3Z-Cycloocta-1,3-diëen
14.
2-Methylbut-1-een
15.
3,3-Dimethylbut-1-een

Teken de structuurformule van

16.
But-1-een
17.
2,3-Dichloorbuta-1,3-diëen

Het is niet noodzakelijk waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het koolstof-atoom zijn maar twee bindingen aangegeven, dus de andere twee zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.
18.
Etheen
of
19.
2E-hex-2-een

Het is niet noodzakelijk waterstof-atomen aan de eindstandige koolstofatomen aan te geven. Aan het koolstof-atoom is maar één binding aangegeven, dus de andere zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.
20.
2-Methylbuta-1,3-diëen
21.
2E-but-2-een
22.
3E-penta-1,3-diëen
23.
Chlooretheen

Het is niet noodzakelijk waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het linker koolstof-atoom twee bindingen aangegeven, dus de andere zijn door waterstof bezet. Bij het rechter koolstof-atoom zijn drie bindingen aangegeven, daar is dus ruimte voor nog één waterstof-atoom. Fout is het overigens niet.
24.
3-Joodpropeen

Het is niet noodzakelijk de twee waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het koolstof-atoom zijn maar twee bindingen aangegeven, dus de andere twee zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.
25.
2-Methylpropeen
26.
Cyclopropeen
27.
1,2,3,4,5-Pentamethylcyclopenta-1,3-diëen
28.
3Z-hex-3-een

Het is niet noodzakelijk waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het koolstof-atoom is maar één binding aangegeven, dus de andere zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.
29.
1,1-Dibroometheen

Het is niet noodzakelijk de twee waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het koolstof-atoom zijn maar twee bindingen aangegeven, dus de andere twee zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.
30.
penta-2,3-diëen

Het is niet noodzakelijk waterstof-atomen ook aan te geven. Aan het koolstof-atoom is maar één binding aangegeven, dus de andere zijn door waterstof bezet. Fout is het overigens niet.Vorige pagina Inhoudsopgave Volgende pagina Index

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.