Basiskennis chemie 3/Oxides reactie met water
Reactie van oxides met water
Reactie van metaaloxides met water
Metaal-oxides geven bij hun reactie met water het hydroxide van het metaal. Vanwege deze reactie worden de oxides van metalen ook vaak aangeduid als base-vormende oxides. In reactieschema's:
- Natriumoxide + water → natriumhydroxide
- Koperoxide + water → koperhydroxide
- Aluminiumoxide + water → aluminiumhydroxide
- Bariumoxide + water → bariumhydroxide
- Titaanoxide + water → titaanhydroxide
De zelfde reacties in reactievergelijkingen zijn dan:
Basevormende oxides
Oplosreactie van metaal-oxides in water
Als de hoeveelheid water groot genoeg is, zal het metaal-oxide niet alleen reageren, maar ook kunnen oplossen. Bij de metaal-oxides ontstaan dan basische oplossingen. Hierin zullen hydroxide-ionen () voorkomen. Bijvoorbeeld:
gevolgd door:
- De aanduidingen tussen haakjes rechts onder de formules van de stoffen geven aan in welke toestand de stoffen zich bevinden:
s : vaste stof (< Engels: solid) l : vloeistof (<Engels: liquid) aq : opgelost in water (<Engels: aquious) g : gasvormig
- In de bovenste reactievergelijking staat water in de reactievergelijking. Het betekent dat er 1 watermolecuul reageert met 1 molecuul natriumoxide.
- In de tweede reactievergelijking staat water boven de reactiepijl. Het betekent dat de reactie verloopt in water maar dat de hoeveelheid hier niet belangrijk is. De tweede vergelijking wordt een oplosvergelijking genoemd.
Tekst boven reactiepijl
Reactie van niet-metaaloxides met water
Net als de metaal-oxides reageren de niet-metaal-oxides met water. In tegenstelling tot die groep vormen deze oxides geen basische stoffen maar juist zuren. De oxides van niet-metalen worden ook wel zuurvormende oxides genoemd.Bijvoorbeeld:
- Zwaveltrioxide met water geeft zwavelzuur
- Kooldioxide met water geeft koolzuur
of in reactievergelijkingen:
Zuurvormende oxides
Oplosreactie van niet-metaal-oxides in water
Als de hoeveelheid water groot genoeg is, zal ook het niet metaal-oxide niet alleen reageren, maar ook kunnen oplossen. Hierbij ontstaan dan zure oplossingen, oplossingen met . Bijvoorbeeld:
gevolgd door: