Basiskennis chemie/Classificatie van stoffen/Chemische symbolen

Uit Wikibooks


Chemische symbolen

Aan het einde van de 18e eeuw begon er spraakverwarring te ontstaan tussen de onderzoekers in verschillende landen. In tegenstelling tot de middeleeuwen, toen elke wetenschapper in het latijn schreef, werden ontdekkingen nu beschreven in de moedertaal van de onderzoeker. Dat leidde tot spraakverwarring. In onderstaande lijst zijn de namen vermeld van een aantal stoffen in diverse talen. Soms lijken ze op elkaar, soms is de naam gewoon de vertaling (maar dat moet je dan ook maar net weten), soms is er gewoon geen relatie tussen de namen in verschillende talen. En dan zijn dit voorbeelden uit talen die nog redelijk aan elkaar verwant zijn. De verschillen met Aziatische of Afrikaanse talen zijn uiteraard veel groter.
Elementen in talen
Tabel: Namen voor een aantal stoffen in verschillende westerse talen
Nederlands Frans Duits Engels
IJzer Fer Eisen Iron
Koper Cuivre Kupfer Copper
Natriumchloride
(Keukenzout)
Chlorure de sodium Natriumchlorid Sodium chloride
Zwavel Soufre Schwefel Sulpher
Lood Plomb Blei Lead
Andere talen
Met het groeiend aantal bekende elementen aan het eind van de 18e eeuw werd duidelijk dat internationale vooruitgang alleen mogelijk was als de verschillende wetenschappers dan misschien niet dezelfde namen voor stoffen gebruikten, maar dan toch in hun verslagen dezelfde symbolen zouden gebruiken.
 

De eerste die zoiets voorstelde was de Engelse chemicus Dalton. Hij gebruikte een systeem van rondjes die voor elk element voorzien waren van unieke verdelingen en arceringen. Een echte oplossing bleek dit niet te zijn. Uiteindelijk is gekozen voor een systeem met letters. Elk element werd aangegeven met één of twee letters. De eerste letter is altijd een hoofdletter. Als een tweede letter gebruikt wordt, is dit altijd een kleine letter.

Realiseer je dat een klein geschreven hoofdletter nog steeds een hoofdletter is en een groot geschreven kleine letter nog steeds klein is!
Regel
In onderstaande lijst zijn de namen en symbolen weergegeven van de meest voorkomende elementen. Voor het vlot lezen van chemische teksten is het nodig deze lijst uit je hoofd te kennen.[1]
Belangrijke elementen
Tabel: Belangrijke elementen
Symbool Naam
Al Aluminium
Ar Argon
As Arseen
Be Beryllium
B Boor
Br Broom
Ca Calcium
Cl Chloor
Cr Chroom
Symbool Naam
F Fluor
P Fosfor
Au Goud
He Helium
Fe IJzer
I Jood
K Kalium
C Koolstof
Cu Koper
Symbool Naam
Hg Kwik
Li Lithium
Pb Lood
Mg Magnesium
Mn Mangaan
Na Natrium
Ne Neon
Ni Nikkel
Pt Platina
Symbool Naam
Si Silicium
N Stikstof
Sn Tin
U Uraan
H Waterstof
Ag Zilver
Zn Zink
O Zuurstof
S Zwavel


  1. Deze lijst met elementen kun je uiteraard ook in een tabellenboek of op Wikipedia opzoeken. Absoluut noodzakelijk is het dus niet om ze uit je hoofd te kennen. Aan de andere kant is het net zoals met de weg in een stad weten. Er zijn plattegronden, maar als je een idee hebt hoe de grote straten met elkaar in verbinding staan, kun je veel makkelijker je weg vinden.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.