Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Bernagie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Bernagie wordt ook wel komkommerkruid of borage genoemd. Een mooie éénjarige bijenplant en goede groenbemester (1 gr/m2). Behoort niet tot de kool-achtigen en vlinderbloemen en is daarom uitstekend in te passen in de vruchtwisseling. Vriest in de winter dood, maar zaait zichzelf makkelijk uit. Alle onderdelen van de plant (stengels, bladeren, en bloemknoppen) zijn bedekt met korte haren. Voor de bladeren geldt dit voor zowel boven- als onderzijde. Vrijstaand groeit de plant enorm uit.


Alle families?
Familie: Ruwbladigen (Boraginaceae)
Geslacht: Borago
Soort: Borago officinalis
Stengel/Tak: De dikke stengels zijn vertakt en hol.
Blad: De bladeren zijn 7-20 cm lang en puntig ovaal van vorm. De onderste bladeren zijn meer eirond en gesteeld, de bovenste meer langwerpig en stengelomvattend.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei tot in de herfst.

De bloemen zijn mooi felblauw met een wit hart, met fijne kroonblaadjes en zwarte helmknoppen. Een enkele maal kunnen de bloemen ook roze of wit zijn. De kelk is 0,5 tot 2 cm lang. De hangende bloemen staan in schichten aan het eind van de stengel. De kelkbladen zijn 0,5 tot 1,5 cm lang en puntig van vorm. De meeldraden zijn zo geordend dat er zich een kegel vormt.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 45-90 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Zeer voedselrijk. Zon Water
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor bijen, hommels en andere insecten.
Gebruik: Het blad van komkommerkruid wordt gebruikt in salade of kan gestoofd worden. Ook de bloempjes zijn eetbaar en worden gebruikt als garnering (ook versuikerd). Ze heeft een komkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren. Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan Gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als een van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementen industrie.
Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij overspannenheid. Het werkt kalmerend. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken. De werking is twijfelachtig.
Let op!: De bernagie bevat kleine hoeveelheden toxische pyrrolizidine alkaloïden die kanker kunnen veroorzaken en toxisch zijn voor de lever. Het RIVM heeft in 2005 een advies uitgebracht waarin zij een inname norm van maximaal 30 nanogram pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) per dag voorstelt. Om die reden vinden zij de bladeren, bloemen en stengel ongeschikt voor menselijke consumptie. De uit de zaden van bernagie geperste olie, die rijk is aan het onverzadigde vetzuur gamma-linoleenzuur en om die reden als voedingssupplement wordt gebruikt, wordt geraffineerd. Tijdens het raffinageproces worden de pyrrolizidine alkaloïden verwijderd en daarna hoort de olie te voldoen aan de wettelijk gestelde norm van 1 µg per kg. Huidcontact met Phacelia-soorten kan de huid onaangenaam prikkelen.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Bernagie?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
3-8 Zie zaaitijd.
Zaai op regels met een afstand van 40 cm (augustuszaai 20 cm).
1
35 40
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Borago officinalis op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Bernagie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.