Zeilen met een open kielboot op Gooi- en Eemmeer/Inleiding

Uit Wikibooks

Dit wikiboek is de digitale aanvulling op de korte theorieles en "Het kleine zeilboek" dat door de Stichting Gooimeerzeilen aan de beginnende deelnemers wordt verstrekt. Het is bedoeld als leidraad voor deelnemers en schippers. Het bestuur van Stichting Gooimeerzeilen en haar schippers werken zonder winstoogmerk op een vrijwillige basis.

Waarom dit Wikiboek?[bewerken]

Er is een aantal goede theorieboeken in de handel verkrijgbaar. Deze boeken zijn stuk voor stuk niet gericht op de situatie van de Stichting waarbij maar twee wezenlijk van elkaar verschillende open kielboten worden gebruikt. Daarnaast is het vaargebied Gooi- en Eemmeer anders dan het oefenwater van de meeste zeilscholen. Daarnaast heeft de stichting schippers met veel verschillende achtergronden: de een zeilt met een groot kieljacht, de ander met een licht zwaardbootje en de volgende met een platbodem. Zoveel schippers, zoveel meningen. Voor de deelnemer kan er dan bij een schipperswissel verwarring ontstaan. Met dit wikibook hopen we een uniforme aanpak te kunnen ondersteunen.


Leerdoelen[bewerken]

Waarom deze theorie, naast praktijktrainingen?[bewerken]

De praktijk blijft de beste leerschool. Maar aan boord is niet altijd genoeg rust en concentratie om alles optimaal in je op te nemen. Het water lokt, iedereen wil graag vlot en energiek aan de slag. Sommigen zijn erop gebrand om ongevraagd hun eigen kundigheid tentoon te spreiden. En mensen helpen elkaar soms té goed, waardoor je nauwelijks de kans krijgt, om te leren hoe je iets solo kunt doen. Daarom kiezen we ervoor om naast de praktijkdagen ook een tekstboek en theoriebijeenkomsten te verzorgen. Het tekstboek dient als naslagwerk en is nu in een modern jasje gestoken, in de vorm van dit wikibook.

Voor welke schepen?[bewerken]

Schippers en deelnemers[bewerken]

Indeling tekstboek[bewerken]

Dit boek is verdeeld in t.b.d. blokken:


Verbeteringen[bewerken]

Verbeteringen in de tekst van dit Wikiboek zijn altijd welkom. Maak wel even een wiki-gebruikersnaam aan, zodat we op het tabblad "geschiedenis" kunnen volgen wie wat doet. Als je een flinke wijziging wilt aanbrengen, kun je het ook van tevoren even "in de groep" gooien op het tabblad "overleg". Stichting Gooimeerzeilen (schrijver van de oorspronkelijke tekst) zal proberen van tijd tot tijd een oogje in het zeil te houden.

Tot slot: voor het gemak wordt overal in de tekst van “hij/hem” gesproken. Uiteraard kan hiervoor “zij/haar” worden ingevuld als dat je beter past. Veel leesplezier!

Terug naar beginpagina
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.