Zeilen met een open kielboot op Gooi- en Eemmeer/De Valk

Uit Wikibooks

De valk is een middelgrote open zeilboot, een driemans wedstrijdklasse gebouwd van hout in knikspant met vaste kiel. Tegenwoordig is vooral polyester uitvoering erg populair voor recreatie en zeillessen; in dit geval worden de boten polyvalken genoemd. Op het zeil is het silhouet van de vogel valk afgebeeld.

Eigenschappen[bewerken]

De boot is sloepgetuigd met gaffeltuig en voert een grootzeil van 12 m². Wedstrijduitvoeringen, van hout, hebben een genua van 6,5 m² en een spinaker van 14,5 m², de toer-uitvoeringen hebben meestal alleen een fok van 4 m². Het roer is meestal aangehangen, al zijn er ook exemplaren met een doorgestoken roer.

Voor recreatief gebruik is de boot groot genoeg om er met vier personen in te toeren en er (met enige inschikkelijkheid) ook in te slapen. Een voordeel bij het toeren is ook dat de boot weinig buist en dat de mast eenvoudig te strijken is. Door de geringe diepgang (ongeveer 85 cm) is de boot zeer geschikt voor binnenwater, maar door de lage boeg is de boot niet geschikt voor het IJsselmeer of op zee.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontwerp van de valk stamt uit 1939 en is van E.G. van de Stadt. De boot is ontworpen in opdracht van de firma Bruynzeel om de mogelijkheden van hun nieuwe product hechthout (een soort multiplex) te demonstreren. De productie van de eerste 200 boten is ook door Bruynzeel gedaan, met de bedoeling de boot zo snel mogelijk als officiële wedstrijdklasse erkend te krijgen. Dit doel werd bereikt in december 1940. Latere boten zijn gebouwd door verschillende jachtwerven en enkele zeer ervaren zelfbouwers. Totaal bedraagt het aantal gebouwde en geregistreerde boten in deze wedstrijdklasse ruim 800.

Vanaf de jaren '70 worden er ook valken in polyester gebouwd ("Polyvalk"), en sindsdien is het een populaire open zeilboot voor particulieren, verhuurbedrijven en zeilscholen. Bekende verhuurbedrijven in Friesland zijn: Ottenhome en Hoora in Heeg. Bekende fabrikanten van de valk (polyvalk) zoals wij hem nu kennen zijn Hoora (Heeg), Geuzenboats (Sneek), Breehorn (Woudsend) en Ottenhome (Heeg). De moderne polyvalk is onzinkbaar, voorzien van een zelflozende kuip, aluminium rondhouten en een aangehangen of doorgestoken roer. Inmiddels zijn er ook diverse uitvoeringen met moderne snufjes als een pneumatische maststrijkinstallatie of een ophaalbare kiel.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.