Wiskunde voor MBO techniek/Rekenen inleiding

Uit Wikibooks


Rekenen

Rekenen is niet zo moeilijk. Kinderen van een jaar of 6 hebben de basis ervan al goed onder de knie. Als het gaat over snoepjes zullen ze niet snel een fout maken, hooguit in hun eigen voordeel.

Tegen dat je van de lagere school kwam, en waarschijnlijk al veel eerder, had ook rekenen met geld geen geheimen meer.

De leraar van groep drie, waar mijn zoon toen zat, zei op een ouderavond: "Rekenen moet ik ze nog leren, maar als ik ze met 2 euro naar de snoepwinkel stuur, hoef ik niet bang te zijn dat ze met te weinig geld of te weinig snoepjes terugkomen. Krijgen ze te weinig snoepjes dan maken ze daar ruzie over in de winkel, krijgen ze teveel snoepjes, dan eten ze die onderweg naar school op. Krijgen ze te weinig wisselgeld, dan krijgt de winkelier dat te horen, en krijgen ze te veel wisselgeld, dan hebben ze hele diepe broekzakken."
Rekenen

Het zelfde geldt voor technisch rekenen. Op zich genomen weet je hoe je moet rekenen, maar in de beroepssituatie kunnen lastige rekenproblemen zitten.

  • Voor de getallen heb je een rekenmachine. MAAR .......
    Mis je in de snelheid toevallig één van de aanslagen op de "1" dan is de uitkomst van ineens zomaar 0 (nul). Je rekenmachine weet niet dat je in plaats van bedoelde: !
  • Een deel van de rekenproblemen wordt gevormd door de getallen waar je mee werkt. Vaak zijn dat kleine, soms zelfs hele kleine, getallen. Andere keren zijn het juist hele grote getallen waar je mee moet werken. In het hoofdstuk over wetenschappelijke notatie wordt daarop dieper ingegaan.
  • Een ander deel van de problemen wordt gevormd door de vraag: hoe lang moet ik doorgaan met cijfers van een antwoord noteren. In het hoofdstuk over significante cijfers wordt daarop dieper ingegaan.
  • Het laatste lastige punt wordt gevormd door het grote aantal mogelijke berekeningen. In het hoofdstuk over Systematische Probleem Aanpak (SPA) wordt daarop dieper ingegaan.
Chemisch rekenen

Controles

Een eenvoudige manier om problemen met tikfouten op je rekenmachine te controleren is een berekening twee keer uitvoeren. Komt er twee keer hetzelfde uit dan is het waarschijnlijk allemaal goed gegaan.
Herhalen
Een tweede manier is een schatting maken van de uitkomst. Je doet dit door "lastige" getallen grof af te ronden en dan de berekening uit je hoofd te doen.
Schatten

Voorbeelden

1


Zo uit je hoofd zijn dit soort getallen niet met elkaar te vermenigvuldigen, maar 9.584 is bijna 10, en 11.183 is ook bijna 10. En . Het antwoord moet dus in de buurt van 100 liggen. De "nette" uitkomst is 107,177872.

2


De afgeronde berekening wordt: . De "nette" uitkomst is 12,874572.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.