Naar inhoud springen

Winnie de Poeh en de vrees voor het multiple choice-tentamen/Intro

Uit Wikibooks

WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN

Geschreven in Leiden 1992 en Utrecht 2004, verwerkt tot een Wikibook in 2023.

Informatie over de auteur en dit boek

In het werkzame deel van mijn leven ben ik vele jaren studentenpsycholoog geweest bij de universiteit Leiden. Met een aantal collega's boden wij hulp aan studenten met studie- en persoonlijke problemen. Nu, 2023, is er veel aandacht voor studenten met 'studiestress', en wordt de indruk gewekt dat 'vroeger' studeren gemakkelijker was dan nu. Dat lijkt mij niet het geval. Er waren veel aanmeldingen voor individuele gesprekken, workshops, trainingen en onze folders en websites werden veel geraadpleegd. Ik heb met anderen veel onderzoek gedaan naar oorzaken van studieproblemen bij honderden studenten en strategieen ontwikkeld om studenten te helpen die problemen aan te pakken.

'Studiestress' en andere vage termen helpen meestal niet en verergeren vaak het probleem. Het is een container begrip. Je kunt er van alles en nog wat onder verstaan. Het verdoezelt en levert pseudo verklaringen op. En het stimuleert niet tot oplossingen. Het valt mij op dat vele vertegenwoordigers van studenten en zelfs deskundigen blijven hangen in dit soort vaagheden. Terwijl er veel (internationaal) onderzoek is gedaan.

Want waar gaat het eigenlijk over en wat is nodig? Voor studenten heb ik van alles en nog wat gemaakt om los komen van verstikkende begrippen die tot ernstige problemen kunnen leiden. Dit Poeh verhaaltje is een uitnodiging om eens anders te kijken naar een ernstig probleem. Voor vele studenten was dit boekje stimulerend, maar voor anderen zeker niet.

Geachte lezer, veel plezier er mee en wellicht ....

Robert M. Topman

Dit wikiboek is geïnspireerd door Winnie de Poeh,
de vertaling van het Engelse kinderboek Winnie-the-Pooh
door A. A. Milne met illustraties van E. H. Shepard. Oorspronkelijke uitgave 1926.
Bron: https://studeren-met-aandacht.nl/ Copyright Robert M. Topman CC-BY-SA 4.0 2023

 
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.