Naar inhoud springen

Windows Vista/Ingebruikname

Uit Wikibooks

Inleiding

[bewerken]

Veel nieuwe PC's worden geleverd met Windows Vista al geïnstalleerd. Dat betekent echter meestal nog niet dat de PC volledig gebruikt kan worden. Immers dient tegenwoordig vrijwel elke PC een verbinding te hebben met internet. Ook dient meestal vanuit de PC een afdruk op een printer gemaakt te worden. Deze pagina vormt een lijst met dingen, die meestal bij ingebruikname van een PC moeten gebeuren.

Opstellen

[bewerken]

Het is zaak een plekje voor de PC te kiezen, dat handig is voor de gebruiker(s) maar ook veilig voor de PC.
Bij een PC worden vaak allerlei zaken meegeleverd, die wellicht pas later nodig zijn. (Zoals drivers, office en virusscanners) Het is verstandig deze direct goed op te bergen om later problemen te voorkomen.

Kopie van originele software

[bewerken]

Het komt steeds vaker voor dat de software niet meer op CD of DVD wordt meegeleverd maar slechts aanwezig is op de harde schijf. Dat betreft dan dus niet alleen de vóórgeïnstalleerde software maar ook de originele software. Deze originele software is dan vaak aanwezig op 1 of meer aparte partities op de harde schijf. In principe is dit een onveilige situatie omdat de originele software verloren kan gaan ingeval van een defect aan de harde schijf of ingeval van onterechte verwijdering of verminking ten gevolge van of menselijke fouten. Een idee kan zijn om image(s) te maken van deze partitie(s). Daarvoor is een programma nodig als True Image van Acronis, Ghost van Symantec of het gratis Partition Saving.

Verbinding met internet

[bewerken]

Alleen al om de software op een PC up-to-date te houden is verbinding met internet gewenst. In de thuissituatie betekent dat meestal dat de PC direct of indirect verbonden dient te worden met een ADSL- of kabel-modem. Soms gebeurt dat via een USB-aansluiting maar meestal via een netwerkverbinding.
In het geval van een netwerkverbinding zijn er 2 mogelijke siuaties:

 • via een kabel
  Hierbij zijn er weer 2 (of meer) situaties mogelijk:
  • modem met netwerkaansluiting
   In dit geval dus een netwerkkabel aan de ene kant op het modem en aan de andere kant op de netwerkkaart van de PC aansluiten.
  • modem gecombineerd met router
   In dit geval dus een netwerkkabel aan de ene kant op de router (bijv. ADSL-router) en aan de andere kant op de netwerkkaart van de PC aansluiten.
 • draadloos
  In deze situatie dienen er extra configuratiewerkzaamheden plaats te vinden om de draadloze verbinding te laten functioneren.


Hetzij in de modem/router hetzij in de PC dienen gegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord conform opgave internetprovider vastgelegd te worden. Additionele configuratie is nodig t.b.v. e-mailverkeer maar dat kan later (zie onderstaand onder E-mail).

Beveiliging

[bewerken]

Vaak bevat een nieuwe PC een probeerversie van antivirussoftware of zelfs een hele internet beveiligingssuite e.d. Na 30 dagen of 3 maanden moet dan betaald worden om updates te krijgen. De vraag is echter of het type vóórgeïnstalleerde antiviruspakket het meest ideale is. Er kan immers ook gekozen worden voor gratis antivirussoftware. Of een hele suite gewenst is, is maar de vraag. Immers Windows Vista bevat al een firewall en anti-spyware programmatuur. In Windows Live Mail (zie onderstaand) is reeds een spamfilter ingebouwd.
Zie ook Basis Protectie in het wikibook Veilig op het internet.

E-mail

[bewerken]

Standaard bevat Windows Vista de e-mailclient Windows Mail, dat echter reeds is opgevolgd door Windows Live Mail. Omdat op een nieuwe PC bij aflevering in principe nog geen Windows Live Mail geïnstalleerd is, lijkt het verstandig dit direct te downloaden en installeren.


Terug naar inhoudsopgave.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.