Wikijunior:Wereldwonderen/Taj Mahal

Uit Wikibooks

Waarom werd de Taj Mahal gebouwd?[bewerken]

De Taj Mahal staat bekend als het symbool van de liefde. De Mongoolse keizer Sjah Jahan heeft de Taj Mahal laten bouwen als graftombe voor zijn tweede vrouw Muntaz Mahal, omdat haar laatste wens was dat ze een graf zou krijgen dat een mens nog nooit had gehad. Het heeft minstens 22 jaar geduurd voordat de Taj Mahal klaar was (vanaf het jaar 1631 tot het jaar 1653). De Taj Mahal werd door zo’n 20.000 mensen gebouwd. De werkers waren onder anderen bouwvakkers, kunstenaars en schilders uit verschillende landen. Toen de Taj Mahal klaar was werden hun handen afgehakt om te voorkomen dat er nog eens een Taj Mahal werd gebouwd. En hun tong werd afgesneden omdat ze dan nooit aan iemand konden vertellen hoe ze de Taj Mahal hadden gebouwd.

Verder was Sjah Jahan begonnen aan de bouw van een tweede Taj Mahal (bedoeld als zijn eigen graftombe), maar dan in het zwart (marmer). Het zou aan de andere kant van de rivier worden gebouwd. Maar het is nooit verder gekomen dan de fundamenten.

Het verhaal achter de Taj Mahal[bewerken]

De Taj mahal werd gebouwd voor Muntaz Mahal als graftombe. Toen Muntaz Mahal stierf in 1629 op het kraambed tijdens de geboorte van haar 14e kind, stierf Sjah Mahal bijna aan een gebroken hart. Zijn haar en baard werden in een paar maanden grijs. De rest van zijn leven stond in het teken van de dood van Muntaz.

Toen Muntaz stierf beloofde Sjah vier dingen aan Muntaz: 1. Dat hij een geweldige graftombe zou bouwen (de Taj Mahal). 2. Dat hij zou hertrouwen. 3. Dat hij goed voor de kinderen zou zorgen. 4. Dat hij de tombe elk jaar zou bezoeken op haar verjaardag. Hij hield alleen de 1e twee beloftes.

De laatste acht jaar van zijn leven heeft Sjah Jahan de Taj Mahal vanuit het rode fort moeten bewonderen, vanuit een vertrek van een achthoekige toeren die hij speciaal voor Muntaz had laten bouwen. Zijn zoon werd zo gek van zijn gejammer dat hij zijn vader had laten opsluiten.

Nu betreedt men de Taj Mahal niet meer door de grote mooie toegangspoort maar door het poortje ernaast. Want op de grote toegangspoort staat een Koranspreuk: "Oh ziel die nu in rust is, keer terug tot uw Heer, wees in vrede met Hem zoals Hij is met u. Ga binnen als een van zijn dienaren, ga binnen in zijn tuin.’’

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.