Wikijunior:Wereldwonderen/Kolossus

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kolossus van Rhodos

Waarom werd dit wonder gebouwd?[bewerken]

De Kolossus van Rhodos was een groot bronzen beeld dat werd gebouwd ter ere van de Griekse zonnegod Helios, die later Apollo werd genoemd.

Het enorme beeld was 33 meter hoog en stond op het eiland Rhodos aan de monding van de haven. Volgens de legende zou het beeld wijdbeens boven de haven hebben gestaan, zodat de schepen onder de benen door moesten varen. Maar waarschijnlijk klopt dat verhaal niet en stond het beeld gewoon aan de haven, zoals het Vrijheidsbeeld in New York.

een tekening van hoe de Kolossus van Rhodos eruit zou kunnen gezien hebben.

Wanneer werd het gebouwd?[bewerken]

Het beeld werd gebouwd zo'n 300 jaar voor Christus door Chares van Lindos.

Nog geen 75 jaren later werd het vernield door een aardbeving. Maar de brokstukken van het beeld hebben negen eeuwen lang (900 jaar!) bij de haven gelegen, tot de Arabieren het eiland in 653 n. Chr veroverden. Zij namen de bronzen restanten mee naar Syrië.

Waarom hoort het tot de klassieke wereldwonderen?[bewerken]

Het beeld was zo kolossaal groot dat het een herkenningspunt was voor iedereen in de haven Rhodos. Bovendien was er zoveel brons voor nodig om het beeld te bouwen dat volgens vertellingen er 900 kamelen nodig waren om de bronzen restanten van het beeld te vervoeren. En hoewel ze 9 eeuwen lang in de haven hebben gelegen is er van de brokstukken nu geen spoor meer terug te vinden.

Lees meer[bewerken]

In Wikipedia kan je meer lezen over Kolossus van Rhodos.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.