Naar inhoud springen

Wikijunior:Wereldwonderen/Chinese Muur

Uit Wikibooks

De Chinese muur of de grote muur ligt in het noorden van China. De muur is ongeveer 6400 kilometer lang.

Het eerste deel van de Chinese muur is 200 jaar voor Christus gebouwd. De muur werd gebouwd ter verdediging van de noordelijke legers. Dat waren de Hunnen,de mongolen en de Mandsjoes. Om de muur te bouwen werden 500.000 zwakke slaven ingehuurd.

In die tijd was in China de familie Qin aan de macht. Toen die stierven kwam de familie Tang aan de macht. In de tijd dat familie Tang aan de macht was werd de muur steeds slechter. Toen de familie Tang uitstierf kwam de familie Ming aan de macht. Die familie herstelde de muur en maakten hem een stuk langer. In die tijd werd de muur door miljoenen mensen bewaakt. Als er vijandige legers aan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. 1 dikke rookwolk betekende 500 soldaten en 4 rookwolken betekende 10.000 soldaten. Honderd jaar later waren de Hunnen nog steeds niet verslagen. De Chinezen voerde oorlog tegen de Mongolen en de Mandsjoes. Toen de muur klaar was trokken de chinezen zich terug. Maar hierdoor gaven ze duizenden vierkante kilometers weg aan de Hunnen. De muur heeft China niet echt geholpen want in 1644 werd China ingenomen door de Mandsjoes.

Je kunt nu nog op de muur lopen, maar er zijn grote stukken beschadigd en die mag je niet bewandelen. Maar uit sommige plekken zijn ook stenen gehaald voor andere doeleinden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.