Naar inhoud springen

Wikijunior:Wereldbeelden/Copernicaans wereldbeeld

Uit Wikibooks

Wie was Nicolaas Copernicus?

Nicolaas Copernicus was een beroemde wetenschapper en sterrenkundige uit de Renaissance. Hij werd geboren op 19 februari 1473 in Toruń, een stad in Polen. Hij kwam uit een rijke familie. Toen hij tien jaar oud was, stierf zijn vader. hij werd daarom opgevoed door zijn oom, die een bisschop was. Zijn oom zorgde ervoor dat Copernicus een goede opleiding kreeg. Hij studeerde aan verschillende universiteiten in Polen en Italië. Hij studeerde onder andere wiskunde, astronomie, rechten, geneeskunde en kunst. Tijdens zijn studies raakte hij geïnteresseerd in de bewegingen van de planeten en de sterren.

De zon in het midden van het zonnestelsel

Nicolaas Copernicus had een heel bijzondere manier van denken over het zonnestelsel. Hij bedacht dat de zon in het midden van ons zonnestelsel staat, en dat de aarde en de andere planeten om de zon draaien. Voordat hij dat zei, dachten veel mensen dat de aarde in het midden van het universum stond en dat alle hemellichamen, inclusief de zon, de maan, de planeten en de sterren, draaiden om de aarde. Maar Copernicus dacht dat dit niet klopte. Volgens hem draait de aarde elke dag om zijn eigen as, waardoor we dag en nacht hebben. Ook draait de aarde in een jaar om de zon, wat de seizoenen verandert. De andere planeten doen hetzelfde: ze draaien allemaal om de zon.

Sterren staan verder weg

Voordat Copernicus zijn ideeën ontdekte, dachten mensen dat de sterren heel dichtbij de aarde waren en vast zaten aan een soort grote, stilstaande bol die om de aarde draaide. Ze geloofden dat de sterren altijd op dezelfde plek stonden, terwijl de planeten om de aarde bewogen. Dit maakte het moeilijk om te begrijpen waarom sterren niet bewogen zoals de planeten. Copernicus ontdekte dat de sterren veel verder weg zijn dan mensen toen dachten. In plaats van dicht bij de aarde, bevinden de sterren zich op een enorme afstand. Hierdoor lijken de sterren niet te bewegen zoals de planeten dat doen. Dit hielp mensen beter te begrijpen waarom het lijkt alsof de sterren altijd op hun plek blijven, in tegenstelling tot de planeten.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.