Naar inhoud springen

Wikijunior:Topografie

Uit Wikibooks

Het onderdeel topografie is een van de belangrijkste onderdelen van aardrijkskunde op school. Dit boek gaat over topografie van Nederland, België, Europa en de Wereld, kaarten, kaarten lezen en de ligging van plaatsen, maar probeert dat tevens te koppelen aan de wereld buiten de kaarten. Je leert niet alleen hoe ze een bepaalde plaats op een kaart kunnen aanwijzen, maar ook waar die plaats in werkelijkheid ligt, ten opzichte van bijvoorbeeld hun eigen woonplaats, en hoe ze er zouden kunnen komen.

Uitgebreidere kennis wordt ook vergaard op het gebied van het vinden van provincies, het benoemen van de hoofdsteden van deze provincies en het onderscheiden van plaatsen, zeeën en rivieren.

Dit boek kan zowel in Nederland als in België worden gebruikt.

Uitleg van de oefeningen[bewerken]

(er mogen oefeningen worden toegevoegd of weggehaald. Dit is een idee van hoe we de lessen van een thema KUNNEN opbouwen)

  • Les 1: Puzzel. Maak een legpuzzel van Nederland, België, Europa of de Wereld.
  • Les 2: Schudden. De letters van een topografische naam zijn geschud. Welke naam wordt bedoeld?
  • Les 3: Plaatsenquiz. Twintig vragen die met een stad, berggebied of water te maken hebben. (bijvoorbeeld "Welk berggebied loopt door Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Slovenië? Antwoord: ALPEN) Over welke plaats gaat de vraag?
  • Les 4: De windroos. Zet de plaatsen in de goede volgorde: van noord naar zuid, van oost naar west of andersom.
  • Les 5: Navigatie. Hier krijg je een route met plaatsen die geografisch gezien bij elkaar in de buurt liggen of elkaar opvolgen. Er ontbreekt steeds een plaats, hier moet de juiste naam van ingevuld worden.
  • Les 6: Combineren. Er zijn twee kolommen. In de linkerkolom staat een kaart, in de rechterkolom staan namen. De juiste naam moet aan de juiste plek in de kaart gekoppeld worden.
  • Les 7: Oefentoets. Hier moet een plaats, berggebied of water gekoppeld worden aan een van de gegeven namen buiten het kaartje.
  • Les 8: Toets. Op de kaart van Nederland, België, Europa of de Wereld staan in totaal 50 steden, berggebieden en wateren gemarkeerd. Het gaat erom de juiste namen van deze plaatsen te geven.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.