Naar inhoud springen

Wikijunior:Tijdreizen/Tweede Wereldoorlog

Uit Wikibooks

Aanloop van de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

De oorzaak van de Tweede Wereldoorlog lag bij het verdrag van Versailles in 1919. In dat verdrag werd afgesproken dat Duitsland alle toegebrachte schade die het gedurende de Eerste Wereldoorlog in andere landen had aangericht, moest betalen. Dit betekende dat Duitsland door het enorme bedrag in de schulden kwam en de arbeiders vaak in armoede leefden. Begin jaren dertig beloofde Adolf Hitler, de toenmalige lijsttrekker van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij, of kortweg NSDAP, onder meer dat hij de arbeidersomstandigheden zou verbeteren. De NSDAP was een politieke partij waarvan de aanhangers nazi's werden genoemd. Bij de onvrije verkiezingen van 1933 ontving de NSDAP de meeste stemmen en werd Adolf Hitler de bondskanselier, oftewel president van Duitsland. In de daaropvolgende zes jaar wist Hitler de arbeidsomstandigheden te verbeteren en richtte hij een groot leger op. In het geheim liet hij concentratiekampen bouwen waarin hij Joden, homoseksuelen, gehandicapten, zwarten en politieke tegenstanders opsloot. Hitler geloofde in een zuiver Germaanse ras, het zogenaamde "Herrenvolk" en vond dat de wereld bevrijd moest worden van alle "onzuiverheden". Dit zou de directe aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog worden.

Begin van de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Op 1 september 1939 viel Duitsland samen met Rusland Polen binnen. Dit betekende het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op 3 september verklaarde Engeland Duitsland de oorlog. Na de inval in Polen veroverde Duitsland delen van Oost-Europa, en bezette in 1940 onder meer Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. In 1940 leden de Engelsen een zware nederlaag in het Franse Duinkerken, waarbij de Engelsen zich moesten terugtrekken van het Europese vasteland. Maar bij een poging om Engeland te veroveren gedurende de slag om Engeland, verloren de Duitsers. In 1941 viel Duitsland ook Rusland binnen, hoewel Duitsland niet heel Rusland zou kunnen veroveren en de Duitsers werden teruggedrongen na de slag bij Stalingrad.

Holocaust[bewerken]

Onder de Holocaust verstaan we de massale moord op Joden in speciale concentratiekampen, "vernietigingskampen". Joden moesten van de Duitsers in het begin alleen in bepaalde wijken wonen, de zogenaamde 'getto's'. Gedurende de Kristalnacht van 1938 verloren de Joden in nazi-Duitsland al hun rechten en gingen nazi's massaal de straat op om Joden in elkaar te slaan en Joodse winkels te vernielen. Later werden de Joden tezamen met gehandicapten, zwarten en homoseksuelen massaal naar speciale concentratiekampen gebracht. De Duitse propaganda bracht naar voren dat Joden het prima naar hun zin hadden in die concentratiekampen en dat Joden er een luxe leventje hadden. De werkelijkheid was anders. Iedereen die in zo'n concentratiekamp werd opgesloten, werd gemarteld, uitgehongerd en vergast.

Bevrijding[bewerken]

Nadat de geallieerden op 6 juni 1944 in Normandië, Frankrijk, waren geland begon de bevrijding van de bezette gebieden in West-Europa. De geallieerden waren Rusland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en regeringen van bezette landen in ballingschap. Rusland gaf Hitler de beslissende klap in de Slag om Koersk in juli 1943. Aan het westelijk front duurde het langer. 6 juni 1944 zou de geschiedenis ingaan als D-Day. Terwijl Rusland zijn opmars deed tegen nazi-Duitsland in Oost-Europa, bevrijdden de Geallieerden onder andere Frankrijk, Nederland, Griekenland en Noorwegen. Gedurende een grootschalige operatie in september 1944 die bekend staat als Operation Market Garden, om in een klap een aantal steden in Nederland te bevrijdden, kregen de Geallieerden veel weerstand bij Arnhem, en was Arnhem de enige stad in de operatie waar de Geallieerden verloren. Tijdens de opmars naar de Duitse hoofdstad Berlijn, waar Hitler en het opperbevel van nazi-Duitsland in een bunker verscholen zat, schoot Hitler zichzelf dood op 30 april 1945. Op 8 mei 1945 moest Duitsland zich aan de geallieerden overgeven.

Japan[bewerken]

Terwijl Europa in de eerste helft van de jaren veertig in oorlog was verwikkeld, viel Japan in Azië enkele landen binnen en bezette enkele eilanden in de grote oceaan. Op 8 december 1941 bombardeerde de Japanse luchtmacht Pearl Harbor op Hawaï, waar de Amerikaanse marine gelegerd was. De Amerikaanse marine liep veel schade op, omdat de meeste militairen nog in bed lagen. Het was zondag en Japan begon de aanval in de ochtendgloren. Japan veroverde in de oorlog onder meer Indonesië, een deel van China en India en een klein deel van Rusland. In augustus 1945 moest Japan zich overgeven, nadat Amerika een atoombom liet vallen op de Japanse steden Nagasaki en Hiroshima, waarbij beide steden letterlijk met de grond gelijk werden gemaakt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.