Naar inhoud springen

Wikijunior:Tijdreizen/Tachtigjarige Oorlog

Uit Wikibooks

De Spaanse bezetting[bewerken]

Afbeelding uit een Nederlands geschiedenisboek van Gysius uit 1616. Een Spaanse soldaat bedreigt de Nederlandse maagd. Op de achtergrond allerlei wreedheden begaan door de Spanjaarden.

In het begin van de zestiende eeuw vielen de Nederlandse gewesten in Spaanse handen. De Spaanse koning erfde een aantal gewesten en veroverde daarna de rest. De Spaanse overheid was streng katholiek en de andere christelijke opvattingen van de protestanten werden niet geduld. Protestanten werden opgepakt door de Spaanse Inquisitie en meestal tot de doodstraf veroordeeld als zij niet alsnog katholiek werden. In 1566 leidde dit tot de beeldenstorm, waarbij plaatselijke groepen protestanten kerken bestormden en beelden en andere afbeeldingen vernielden.

De Tachtigjarige oorlog[bewerken]

De vervolging van Protestanten door de katholieke Spanjaarden, invoering van hogere belastingen en onvrede van de adel leidden in 1568 tot de Tachtigjarige oorlog waarbij de Nederlanden in opstand kwamen tegen de Spanjaarden. Hierbij werden de opstandelingen gesteund door de Duitse graaf Willem van Oranje. De opstand betrof niet alleen Nederland, maar ook het huidige België. de Spaanse koning Filips de Tweede had Willem van Oranje in de ban gedaan en had een beloning uitgeloofd voor wie hem zou vermoorden. In 1584 werd Willem van Oranje dan ook vermoord door Balthasar Gerards in het Prinsenhof in Delft. Balthasar was door de Spanjaarden gestuurd. Vlak na de moord werd Balthasar Gerards opgepakt en gevierendeeld. De vader van Balthasar werd door de Spanjaarden in de adelstand verheven.

Met de ondertekening van de vrede van Munster in 1648 tussen Nederland en Spanje werden de Nederlandse gewesten na tachtig jaar oorlog onafhankelijk verklaard. België bleef echter door de Spanjaarden bezet.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.