Wikijunior:Tijdreizen/Romeinse Rijk

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Romeinse Rijk rond het jaar 210

Het Romeinse Rijk was een enorm rijk dat zich rond het jaar 100 uitstrekte van Engeland tot het uiterste noorden van Afrika en de huidige grens met Rusland. Ook het huidige Nederland was tot de rivier de Rijn door de Romeinen bezet. "Limes" heette de bewaakte grens van het Romeinse Rijk.

Bijdragen[bewerken]

Het Romeinse rijk is van enorm belang voor de ontwikkeling van de beschaving in de meeste landen van Europa. Met uitzondering van Grieken en Romeinen, bewoners van de hoofdstad van het Romeinse Rijk, woonden alle andere Europese volken destijds nog in plaggenhutten. De Romeinen brachten technologie met zich mee, waarmee steden gebouwd konden worden in onderworpen gebieden, legden wegen aan, bouwden badhuizen, wc's, bouwden aquaducten en bruggen. De Romeinen voerden de kalender in, die wij nu nog steeds gebruiken. Ons alfabet is gebaseerd op het Latijnse alfabet van de Romeinen.

Godsdienst[bewerken]

Romeinen hadden eerst een eigen geloof met vele goden, waaronder Jupiter, de oppergod. Later werden Romeinse goden gelijkgesteld aan overeenkomstige Griekse goden, bijvoorbeeld Jupiter = de Griekse Zeus. In het Romeinse Rijk werden veel tempels gebouwd ter ere van Romeinse goden, waarbij de zuilen (palen, pilaren) van de Grieken nageaapt werden. Toen het christelijke geloof in de derde eeuw de staatsgodsdienst van de Romeinen werd, verspreidden die deze godsdienst door hun keizerrijk. Keizer Constantinus de Grote was de eerste christelijke keizer. Zo werden de meeste mensen in de huidige Westerse wereld ook christelijk.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.