Wikijunior:Ondernemend leren/Succesvol

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ondernemendheid[bewerken]

Kenmerken[bewerken]

Ondernemendheid wordt gezien als een houding die zich uit in gedrag waarbij iemand in actie komt, beweeglijkheid, om een innovatie op te wekken. Dat bestaat uit intern-gericht deel waarbij je vooral stimuleert dat jezelf of anderen zelf aan de slag gaan met hun ideeën. Dat aan de slag gaan betekent bijvoorbeeld informatie te verzamelen en uit te werken. Je bereidt je voor door veranderingsprocessen en het managen daarvan je eigen maken. Je zoekt gelijkgestemden voor feedback. Eventueel bescherm je jouw idee. Daarna komt het extern-gericht deel waarin je naar buiten treedt (netwerken) om allerlei stakeholders aan je idee te binden, zoals bijvoorbeeld investeerders, partners en klanten.

Waardering[bewerken]

Vaak wordt de energie die ondernemende mensen uitstralen gewaardeerd door hun omgeving, behalve als het voorkomt uit hebzucht, rusteloosheid, afgunst of het verlangen naar respect, roem of verering. Als je deze waardering merkt pas wel op! Het kan leiden tot gehechtheid aan de vruchten van jouw doen en dat leidt uiteindelijk tot lijden. Geef daarom ook evenveel ruimte aan het ervaren van gewoon zijn. Dat betekent trouwens niet lui, traag zijn of stil blijven staan. Harmonie betekent dat je wijs, kalm, oprecht en met zuivere bedoelingen goede daden verricht met je "ondernemingen" omdat je gelooft dat dat je roeping is.

Kunstenaar[bewerken]

De ontwikkelen van een vaag idee tot een sterke innovatie vraagt dus een zeer bewust en systematisch aanpak. De uitvinder is daarmee dus niet de belangrijkste persoon bij het starten van een eigen bedrijf, maar de entrepreneur, de persoon die een haalbaar onderscheidend product van weten te maken. Deze vaardigheid is niet gelijk aan wat een zakenman of manager goed kan, het zakelijk runnen van een bedrijf, maar vraagt de vaardigheid tot innoveren. Dat vraagt van de hedendaagse entrepreneur steeds meer de rol van kunstenaar die zijn kunstwerk geduldig bijschaaft tot een perfect meesterwerk. De entrepreneur weet een ontwerp te maken die een idee naar de markt brengt een zogenaamde entrepreneurial design.

Ondernemer[bewerken]

Entrepreneur[bewerken]

In het ondernemer leren wordt je ontwikkeld tot een ondernemende ondernemer, een entrepreneur. Wat is het verschil tussen een ondernemer en een ondernemende ondernemer? Dat is hetzelfde als het verschil tussen bolletje en een bakker. Een bakker kun je morgen zijn door simpelweg je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat zegt echter nog niet dat je ook ondernemend als persoon bent. Dat je initiatiefrijk en creatief bent. Bolletje is een uniek en creatief concept, die een entrepreneur als vernieuwing in de markt heeft gezet. Hoe weet je of je een entrepreneur bent? Kijk eens of je je herkent in de beschrijving van effectuation!

Effectuation[bewerken]

De effectuation methode bestaat uit vijf principes waarmee ze de technieken van een entrepreneur beschrijven zodat je zelf ook op die manier kunt werken. Veel entrepreneurs herkennen zichzelf wel in een of meerder principes. als je alle principes eigen weet te maken dan neemt het effect toe. Ondernemend leren zou als het goed is vormgegeven zijn op basis van de principes van effectuation. Je leert dus door ondernemend te leren effectuation vanzelf. De effectiviteit en bruikbaarheid is onder meer aangetoond in het Da Vinci programma binnen Cube050 van de Hanzehogeschool.

Affordable loss[bewerken]

Een entrepreneur wil kunnen winnen. Het lijkt alsof zij veel risico;s nemen maar het tegendeel is waar. Entrepreneurs denken na over wat het verliesrisico is. Ze gaan pas voor iets als de kans op verlies niet te groot is en weten wat hun affordable loss is - wat is het verlies mijn waard?Hoe verklein ik het risico? Door juist dit minst gunstige resultaat te kiezen als uitgangspunt, wordt voorkomen dat veel nieuwe voorstellen voor eeuwig op de plank belanden, omdat de opbrengsten ervan té onzeker zouden zijn. Timing is hierbij belangrijk, soms is het verstandig om nog even te wachten tot het juiste moment zodat de kans op slagen groter is.

Lemonade[bewerken]

Onverwachtse gebeurtenissen zijn geen bedreiging maar een kans. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen. Als je je te strak vast houdt aan wat je vooraf hebt bedacht dan loop je al snel achter de feiten aan. Veel bekende schilderijen en ontdekkingen zijn het resultaat van een ‘foutje’. Zoals het theezakje en de post-it. Juist door deze onverwachte gebeurtenissen kom je tot oplossingen die je anders nooit bedacht zou kunnen hebben.

Bird in the hand[bewerken]

Entrepreneurs kijken goed naar wie ze zelf zijn, wat ze zelf tot beschikking hebben en weten daardoor waar hun kansen liggen. “Begin bij jezelf” en wacht niet op vernieuwingen van buitenaf. Kijk naar welke ingrediënten je in huis hebt en maak daarvan een nieuw gerecht in plaats van andersom.

Crazy Quilt[bewerken]

Een goed idee werkt als een magneet. Wanneer je jouw idee als een prototype naar buiten brengt zal het vanzelf de juiste stakeholders aantrekken. Het idee van het Crazy Quilt principe van Effectuation is dat mensen jou willen helpen met het uitdenken/opzetten van jouw idee (de lap) terwijl ze daarbinnen ook hun eigen idee uit kunnen werken. Het voordeel hiervan is dat je direct meer ambassadeurs hebt die jouw idee vanuit zichzelf aan anderen vertellen en daarmee dus vermarkten. Verder kan het helpen als anderen een lapje op jouw jouw deken maken omdat zij misschien ook wel over middelen, kennis en kwaliteiten beschikken die jij in mag zetten om jouw idee te realiseren.

Partners en samenwerkingen aangaan op basis van zelfselectie. Er is altijd iemand enthousiast over jouw idee. Als je jouw idee hebt uitgewerkt en je maakt het kenbaar in de wereld met behulp van een website te bouwen en door er met anderen over te praten dan weten enthousiaste stakeholders jou vanzelf te vinden. Wacht tot ze zelf naar je toekomen dan weet je zeker dat je goed zit. Geef deze stakeholders de ruimte om zelf een eigen lapje op de deken te maken zodat er een win-win situatie ontstaat.

Pilot in the plane[bewerken]

Stel dat jouw idee een vliegtuig is. Dan heb je een mooi ding bedacht. Maar een vliegtuig moet wel bestuurd worden en het is aan de piloot om de juiste beslissingen te nemen. Een piloot moet altijd zorgen dat hij de controle heeft door alert te blijven op wat er gebeurt. Zo werkt dat ook bij ondernemen. Je kunt een goed idee hebben en anderen kunnen daar een eigen lapje op vormen, het blijft wel aan jou om de boel te besturen. Een entrepreneur wacht niet af maar is pro-actief, neemt de toekomst in eigen handen zodat hij het ook onder controle heeft.

5D's[bewerken]

5 dimensies van ondernemend gedrag

De volgende activiteiten zorgen dat je doeltreffend bent als entrepreneur.

 • Dromen : Gaat het je puur om geld. Ga dan wat anders doen, want entrepreneurs zijn geen bankiers. Ze hebben een droom, en het bouwen aan die droom is hun alles. De mensen die met hen meedoen, worden door deze droom gepassioneerd en helpen om het tot een succes te maken. Zij zijn ook bereid hard te werken voor een minimaal bestaan. Geld is hoogstens een middel. Als dat je doel is, weet je wat voor mensen om je heen krijgt, en wat ze van je willen.
 • Durven : Durf goedbedoelde adviezen naast je neer te leggen. Durf een berg te beklimmen, door vertrouwen te hebben dat jouw passie groot genoeg is om al die kleine stapjes te zetten. Durf te geloven in je creativiteit om andere wegen te vinden als je beren op je weg tegenkomt. Ontwikkel zelfvertrouwen door terug te blikken op de weg die je al hebt afgelegd. Falen is daarbij juist ook goed! Amerikanen snappen dit veel beter dan Europeanen. Het is geen schande als iets niet lukt, het is een kans het beter te doen. Niet proberen dat is schande.
 • Doen : Stel niet uit of plan zaken op lange termijn. Begin meteen! Stel direct vroege deadlines vast om alvast een onderdeel van je grote idee te lanceren. Wacht niet tot alles af is. Geen enkel product is perfect, maar elk product kan worden verfijnd met de tijd door het te gebruiken en open te staan voor feedback. Werk niet perse met de beste mensen uit het veld, maar met diegenen die er vol passie en ondernemendheid in staan. Een entrepreneur zorgt er sowieso voor dat hij alle mensen om zich heen eventueel zelf kan vervangen. Anders neemt jij een te groot risico en afhankelijkheid.
 • Delen : Deel je idee. Jij en de mensen die kent, de situatie waarin je je begeeft, de middelen waar je over beschikt zijn uniek. Als jouw idee makkelijk door anderen na te maken is, heeft je idee weinig waarde. Niet jij alleen, maar de mensen die mede met je optrekken bepalen of je idee een succes wordt. Kies deze mensen zoals je een echtgenoot zou kiezen, namelijk vanuit een perspectief dat je samen zult optrekken gedurende je onderneming, en dat je als goede ouders zult zorgen voor de kinderen die je onderneming voortbrengt. Daarom zijn familiebedrijven gemiddeld genomen succesvoller.
 • Doorzetten : Wees irritant als het nodig is. Jouw passie is belangrijker dan dat iedereen het waardeert hoe en hoe veel je aan je passie besteedt. In moeilijke tijden geldt niet hoe aardig iedereen je vond, maar hoe gemotiveerd jij bent om door te gaan. Volharding is namelijk de belangrijkste factor voor je succes. Als jij niet bereid bent boven jezelf en anderen uit te stijgen, dan is de kans op succes vrijwel nul. En gezien de grote investeringen die je zult gaan doen om tot een succes te komen, is doorzetten, ook al houdt dit een aangepaste weg in, slimmer en minder inspannend dan met alles opnieuw te beginnen.

Onderneming[bewerken]

Maatschappelijk[bewerken]

In het ondernemend onderwijs wordt meestal verwacht dat de deelnemers maatschappelijk geëngageerd zijn. Ze zien net als entrepreneurs kansen, bedenken daarvoor oplossingen, regelen steun en middelen en nemen de leiding op zich. De maatschappelijk prestatie is er echter in gelegen dat men dit doet om de uitdagingen waarvoor de mensen en de aarde staat aan te gaan. Men creëert met de eigen onderneming naast economische waarde ook maatschappelijke waarde.

Kapitaal[bewerken]

Vaak wordt gedacht dat als je een goed idee als innovatie wilt lanceren dat je veel kapitaal nodig hebt. Er zijn echter ervaringsdeskundigen als Günter Faltin[1] die beweren dat niet nodig is. Dat je vooral een heel sterk concept nodig hebt dat je goed hebt doordacht. Het vraagt volgens hem een "gek" om net als extreemsporters de ultieme uitdaging aan te gaan en door te gaan waar anderen alleen opgeven. Blijven denken en bijstellen van je idee in plaats van het opgeven als zijnde "onmogelijk". Hetzelfde wat een "genie" onderscheid van anderen, het niet opgeven en blijven puzzelen. Een goed idee ontstaat namelijk pas na vele en vele uren nadenken. Sommigen spreken zelfs van 10.000 uren om een idee zo uit te werken dat het concept zoveel kwaliteit krijgt dat je het in de markt kan zetten.

Design[bewerken]

Een goede design van je onderneming heeft de volgende kenmerken

 • Eenvoud
 • Schaalbaarheid
 • Risico-minimalisatie

en bevat de volgende elementen

 • duidelijke marktvoordelen die simpel zijn uitgewerkt
 • een ruime voorsprong op na-apers
 • voorkomt het oplopen van achterlopen
 • zo min mogelijke benodigde financiering
 • marketing is overal in geïntegreerd

Bronnen[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. Faltin_2012
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.