Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Waterjuffer

Uit Wikibooks


Waterjuffer

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De waterjuffer is een insect en behoort tot de familie van de libellen. libel. In de familie van de libellen heb je twee grote groepen: de echte libellen en de waterjuffers.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De waterjuffer heeft net als libel een langwerpig lichaam en vier vleugels. De waterjuffer is echter veel slanker en tengerder gebouwd dan de echte libellen. Bij echte libellen zijn de vier vleugels even groot waardoor ze zeer goed en snel kunnen vliegen. Waterjuffers hebben vleugels waarbij de voor- en achtervleugels ongelijk van vorm zijn en minder stevig, waardoor de juffer langzamer en minder wendbaar is tijdens het vliegen. Waterjuffers hebben een kleinere kop en kleinere ogen dan de echte libellen.

Veel soorten hebben mooie rode of blauwe kleuren, er zijn ook soorten die niet opvallen. Een waterjuffer wordt ongeveer 5 tot 7 centimeter lang.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

De waterjuffer leeft, de naam zegt het al, bij het water. Dit komt omdat de larve, die nimf wordt genoemd, in het water leeft. Sommige soorten leven in snelstromend water, andere juist in stilstaand water. Libellen leven in de ganse wereld, behalve in de allerkoudste streken of in de zee.

Wat eet het?[bewerken]

De waterjuffer eet kleine diertjes zoals vliegjes die al vliegend worden gevangen. De waterjuffer is dus een carnivoor of vleeseter. Ook de larve leeft van kleine diertjes, die ze onder water vangen. Vaak zijn dit kleine waterinsecten, muggenlarven of wormpjes. Ze eten ook kikkerdril

Hoe groeit het op?[bewerken]

De waterjuffer zet de eitjes af op waterplanten. Als ze uitkomen komen de nimfen tevoorschijn, de jongen van de waterjuffer. De nimf heeft kieuwen om onder water adem te halen. Deze zitten niet op zijn lichaam, maar aan zijn staart. De nimf heeft nog geen vleugels. Pas als de nimf bijna volwassen is kruipt hij op het land, meestal op een boven het water uitstekende stengel. Dan verpopt de nimf, en uit de pop komt de waterjuffer. Deze moet eerst een tijdje stil blijven zitten zodat de nieuwe vleugels hard worden. Dan pas kan de waterjuffer vliegen.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Waterjuffers hebben felle kleuren zoals blauw en rood om vijanden af te schrikken. Ze kunnen zich verder niet verdedigen.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

De paring van de waterjuffer is bijzonder, het mannetje verplaatst zijn sperma naar het achterlijf. Hij houdt het vrouwtje met zijn staart vast achter de ogen van het vrouwtje. Het vrouwtje reageert hierop door haar staarteinde (waar haar geslachtsorganen zitten) om te buigen. Het vrouwtje hecht zich vast aan het achterlijf van het mannetje en neemt het sperma op. Tijdens de paring lijkt het alsof de libellen een cirkel vormen.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Waterjuffers eten kleine diertjes en hebben kaken om deze te vermalen, maar voor een mens zijn deze veel te klein om wonden te veroorzaken. De waterjuffer kan niet steken en is niet giftig en is dus ongevaarlijk.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Waterjuffer
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.