Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Wandelende tak

Uit Wikibooks


Wandelende tak

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De wandelende tak is een insect dat leeft in warmere gebieden. In België en Nederland komen ze in het wild niet voor. Wandelende takken zien eruit als een tak of twijgje en eten bladeren van planten.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De wandelende tak kan ongeveer 5 tot 50 centimeter lang worden, afhankelijk van de soort. De kleur is meestal groen of bruin maar kan bij sommige soorten anders zijn. Het lichaam is meestal langwerpig met vooraan twee voelsprieten.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

De wandelende tak leeft tussen de bladeren in struiken, waar hij door de kleur en vorm niet opvalt. Hij blijft doodstil zitten, en is daarom moeilijk te vinden. Als het waait, wiegt de wandelende tak zelfs met de wind mee, om niet op te vallen. De meeste soorten leven in droge, warme streken. In Nederland en België komen ze niet voor, behalve als huisdier.

Wat eet het?[bewerken]

De wandelende tak eet planten zoals klimopbladeren en eikenbladeren.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Het vrouwtje laat haar eitjes op de grond vallen of legt ze in de aarde. De jongen lijken op de volwassen dieren en worden nimfen genoemd. Wandelende takken groeien door te vervellen.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Sommige soorten hebben felgekleurde vleugels die plotseling opengeslagen worden om de vijand te laten schrikken. Met de vleugels kunnen ze soms ook geluid maken.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Bij een aantal soorten bestaan er geen mannetjes. De vrouwtjes kunnen dan zonder paringen toch eitjes leggen.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

De wandelende tak is voor de mens ongevaarlijk, alhoewel enkele soorten stekels hebben. De stekels op de poten gebruiken ze om zich te verdedigen en kunnen soms pijnlijk zijn. Andere soorten zijn dan weer giftig, maar niet dodelijk.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Wandelende tak
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.