Wikijunior:Kriebelbeestjes/Pissebed

Uit Wikibooks


Pissebed

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De pissebed is een schaaldier en hoort bij de kreeftachtigen; het is directe familie van de krab en de kreeft. De meeste kreeftachtigen leven in zee, de landpissebed heeft zich zoals zijn naam verklapt naar het land verplaatst. Hiervoor heeft een pissebed speciale organen om op het land te kunnen overleven.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De pissebed is plat en bruin tot grijs van kleur, sommige soorten hebben lichtere of donkere vlekken. Het lichaam is verdeeld in kleine stukjes (segmenten) en elk segment draagt één paar pootjes. Het lichaam bestaat uit 7 segmenten en het achterlijf bestaat uit nog eens 3 segmenten. De 3 segmenten aan het achterlijf dragen geen pootjes. Aan hun kop hebben ze sprieten om hun weg te vinden want pissebedden zijn bijna blind. De meeste soorten worden ongeveer 1,5 centimeter lang en de segmenten zijn duidelijk te zien.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Omdat pissebedden kreeftachtigen zijn en ademen met kieuwen (net als vissen en kreeften) leven ze alleen in vochtige omstandigheden. Daarom zijn ze meestal te vinden tussen de bladeren, onder stenen en houtblokken of in onze kelders.

Wat eet het?[bewerken]

De pissebed leeft van zacht en vochtig rottend materiaal, zoals bladeren. Sommige soorten eten ook wel paddestoelen.

Wie eet het?[bewerken]

Spitsmuizen, egels, steenuilen, padden, kikkers en hazelwormen eten pissebedden. Loopkevers, wolfspinnen, hooiwagens, duizendpoten en vogels hebben ook wel eens een pissebed op het menu staan, niet alle soorten kikkers eten pissebedden,

Hoe groeit het op?[bewerken]

Een jonge pissebed is kleiner en heeft minder segmenten en poten dan de volwassen pissebed. Ze vervellen regelmatig en per vervelling wordt het aantal segmenten en poten aangevuld. bij de geboorte zijn ze 2 mm groot

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Sommige pissebedden zijn wat sneller en rennen weg maar de meeste soorten zijn erg langzaam. Ze kennen geen actieve verdediging maar trekken hun pootjes en antennes in, draaien zich op tot een balletje en houden zich dood.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

De pissebed is een van de weinige dieren met kieuwen die op het land leeft. De kieuwen worden uropoden genoemd en moeten altijd vochtig blijven. Als ze toch uitdrogen gaat de pissebed dood. De kieuwen zijn de twee achterste stompe uitsteeksels van het lichaam.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

De pissebed is ongevaarlijk en een nuttig dier omdat afval wordt gegeten en zo de wereld schoon blijft.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Pissebed
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.