Wikijunior:Kriebelbeestjes/Kakkerlak

Uit Wikibooks


Kakkerlak

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De kakkerlak is een insect dat wereldwijd voorkomt. Er zijn verschillende soorten. De meeste blijven klein, maar in de tropen komen ook grotere soorten voor.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De kakkerlak is meestal bruin tot zwart van kleur maar in de tropen komen er ook gele, rode en groene soorten voor. Net als alle insecten heeft de kakkerlak zes pootjes, twee antennes en vleugels op de rug. Veel soorten kunnen hier niet mee vliegen. Het lichaam is plat en en vaak ovaal van vorm. In België en Nederland komen er een viertal inheemse soorten voor die klein zijn (3 tot 4 cm). In de tropen zijn er veel meer soorten en de grootste worden meer dan tien centimeter lang!

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Kakkerlakken leven van restjes, zoals afval. Ze zijn dan ook overal te vinden waar afval is. Ook in huizen van mensen komen ze voor, vooral op plaatsen waar voedsel wordt gemaakt of weggegooid, zoals in de keuken en bij de vuilnisbak. Omdat kakkerlakken dus in afval leven, vinden veel mensen ze vies.

Wat eet het?[bewerken]

Kakkerlakken zijn alleseters, wat wil zeggen dat ze zowel dode planten als dode dieren eten.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Een jonge kakkerlak wordt nimf genoemd en lijkt al op de ouders. De nimf is alleen kleiner, heeft nog geen vleugels en kan zich nog niet voortplanten.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

De meeste kakkerlakken kennen geen verdediging, ze rennen snel weg bij gevaar. Omdat ze zo'n plat lichaam hebben, kunnen ze in de kleinste kiertjes kruipen. Sommige tropische soorten proberen vijanden op een bijzondere manier af te schrikken; ze maken sissende geluiden. Er zijn maar weinig insecten die dit kunnen.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Kakkerlakken kunnen zich razendsnel voortplanten als de omstandigheden gunstig zijn. De vrouwtjes leggen veel eitjes en de nimfen groeien snel. Ze kunnen dan een plaag worden en menselijk voedsel eten of vervuilen.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Kakkerlakken kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig, ze zijn dus ongevaarlijk. Kakkerlakken brengen wel ziekten en bacteriën over.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Kakkerlak
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.