Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Horzel

Uit Wikibooks


Horzel

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De horzel is een insect en behoort tot de vliegen, het is familie van de huisvlieg.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

Net als alle vliegen heeft de horzel twee vleugels en zes pootjes, de meeste horzels blijven klein, ongeveer 1 tot 2 centimeter.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

De horzel leeft vaak bij dieren in de buurt, zoals schapen en runderen. Dit komt omdat de larve van de horzel in andere dieren leeft.

Wat eet het?[bewerken]

De horzel heeft net als sommige andere insecten geen beweegbare monddelen en kan daarom niet eten. Een ander insect dat om dezelfde reden niets kan eten is de eendagsvlieg. Net als de eendagsvlieg leeft de horzel maar kort, enkele dagen.

Hoe groeit het op?[bewerken]

De horzels paren en het vrouwtje zet haar eitjes af op een dier, zoals een schaap of een koe. De jonge horzel wordt larve genoemd en heeft nog geen pootjes of vleugels maar ziet eruit als een kleine, witte worm. De larve leeft onder de huid of in de lichaamsholtes van het dier, het is een parasiet. Als de larve volgroeid is laat hij zich op de grond vallen. Dan verpopt de larve en een tijdje later kruipt de volwassen horzel uit de pop en vliegt weg.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

De horzel kan zich alleen verdedigen door weg te vliegen bij gevaar.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Insecten leggen meestal eitjes waaruit na een tijdje de larven kruipen. Bij de horzels komt het eitje al uit in het vrouwtje, de larve wordt dus levend geboren wat maar bij weinig insecten voorkomt.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

De horzel is niet giftig en is ongevaarlijk. Sommige mensen denken dat horzels steken maar dit klopt niet omdat vliegen geen angel hebben. Ook kan de horzel niet bijten omdat de monddelen niet kunnen bewegen. Vaak wordt de horzel verward met de daas. De daas is ook een vlieg en kan in tegenstelling tot de horzel wel bijten. De larve van de horzel kan gevaarlijk zijn voor runderen omdat de larve in de huid leeft en ontstekingen veroorzaakt. Heel soms leeft de larve in mensen, wat te zien is aan een bobbel onder de huid.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Horzel
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.