Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Hooiwagen

Uit Wikibooks


Hooiwagen

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De hooiwagen is een spinachtige, maar het is geen echte spin zoals de huisspin of de kruisspin. Echte spinnen hebben een lijf dat uit twee delen bestaat, het lijf van de hooiwagen bestaat uit één deel. Een ander belangrijk verschil met de echte spinnen is dat de hooiwagen geen web kan maken en maar twee ogen heeft. De meeste spinnen hebben acht ogen.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De hooiwagen heeft een klein, rond lichaam en acht lange, sprieterige poten. De meeste soorten hebben een lichaam van ongeveer een halve centimeter. Met de poten erbij kan de hooiwagen 4 tot 6 centimeter lang worden.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Hooiwagens leven overal, tussen planten, op muren en onder stenen. Overdag verstoppen ze zich en 's nachts gaan ze op jacht.

Wat eet het?[bewerken]

De hooiwagen leeft vooral van kleine diertjes, zoals bladluizen. Deze worden gevangen en leeggezogen. Ook dode en levende planten en dode dieren worden gegeten, de hooiwagen is dus een alleseter (omnivoor).

Hoe groeit het op?[bewerken]

De hooiwagen zet de eitjes af in de grond, na een tijdje komen de jongen tevoorschijn. Deze jongen lijken al op de volwassen dieren maar zijn kleiner. De jongen moeten oppassen voor grotere exemplaren, want hooiwagens zijn kannibalistisch en eten elkaar dus op.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Als een hooiwagen wordt gestoord, wordt een stinkende stof uitgescheiden die moeilijk is af te wassen.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

De hooiwagen staat bekend om zijn vermogen om een poot los te laten als deze wordt vastgepakt. De poot blijft bewegen en leid de vijand af, zodat de hooiwagen er snel vandoor kan gaan. Bij een jonge hooiwagen groeit de poot weer aan, bij een volwassen hooiwagen niet meer.

Trivia[bewerken]

Er wordt wel gezegd dat hooiwagens over een krachtig gif beschikken, maar dat ze met hun kleine tanden niet door de huid van een mens heen kunnen bijten. Dat is echter een broodje-aapverhaal

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hooiwagen
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.