Wikijunior:Kriebelbeestjes/Duizendpoot

Uit Wikibooks


Duizendpoot

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De duizendpoot behoort tot de geleedpotigen, net zoals spinnen en insecten. Omdat ze zoveel pootjes hebben behoren ze tot een speciale groep, de duizendpoot-achtigen. Ook de miljoenpoot behoort tot de duizendpoot-achtigen.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De duizendpoot is een langgerekt dier met heel veel pootjes. Het zijn er echter lang geen duizend. Sommige soorten hebben maar een paar tiental pootjes, andere soorten hebben tweehonderd paar poten. Aan hun kop hebben ze twee lange voelsprieten en twee grote gifkaken. De meeste duizendpoten zijn bruin tot grijs van kleur. Soorten uit de tropen zijn soms giftig en hebben felle waarschuwingskleuren.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

De duizendpoot komt wereldwijd voor, behalve in heel koude gebieden. De meeste duizendpoten leven op de bodem en verscholen tussen blaadjes of zelfs onder stenen en in de grond. Duizenpoten zijn meestal 's nachts actief. Overdag zoeken ze een plekje om zich te verbergen en daarom zijn ze ook niet altijd even gemakkelijk te vinden.

Wat eet het?[bewerken]

Op het menu staan kleine diertjes zoals wormen en insecten. Met zijn gifkaken vangt en verdooft hij zijn prooi. In de tropen zijn er hele grote soorten die kikkers en kleine zoogdieren (muizen) of vogeltjes kunnen opeten.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Een jonge duizendpoot wordt nimf genoemd en is niet alleen kleiner dan een volwassen duizendpoot maar heeft ook minder pootjes. De jongen vervellen en bij iedere vervelling wordt de duizendpoot langer en krijgt meer pootjes.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

De duizendpoot gebruikt zijn gifkaken om van zich af te bijten. Ook voor de mens is de beet pijnlijk en bij tropische soorten zelfs gevaarlijk. Je kunt er plaatselijke verlammingen en koorts van krijgen.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Bij de duizendpoot is het voorste paar pootjes omgevormd tot 'gifpoten' die meer lijken op kaken. Deze tang-vormige poten hebben gifklieren om prooidieren te doden.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Grotere duizendpoten kunnen bijten en gif injecteren, de beet is vergelijkbaar met een wespensteek. Sommige tropische soorten zijn erg giftig en kunnen gevaarlijk zijn.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Duizendpoot
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.