Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Cicade

Uit Wikibooks


Cicade

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De cicade heeft een rare naam, je spreekt de naam uit als siekaadu. Het is wel een bekend insect, dat de meeste mensen wel eens hebben gezien. Cicaden zijn verwant aan wantsen en bladluizen.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

Een cicade heeft een driehoekig lichaam en ziet er uit als een omgekeerde boot: het midden van de rug is veel hoger dan de rest van de rug. De kop is heel klein en moeilijk te zien. Cicades zijn meestal groen of bruin van kleur, sommige soorten hebben felle kleuren. De bloedcicade bijvoorbeeld is zwart van kleur met felle rode vlekken. Deze soort komt ook in Nederland en België algemeen voor in graslanden.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Cicades zitten vaak op de bladeren van planten, de jonge cicade leeft vaak ook op planten of soms tussen de wortels van een plant.

Wat eet het?[bewerken]

Cicades leven van planten, ze eten de plant niet op maar zuigen de sappen van de plant. Op heel wat soorten planten kunnen cicaden een echte plaag vormen. In onze streken op graan en in de tropen op rijst. Een voorbeeld van een bekende plant waar cicades van houden is lavendel. Ook de jonge cicades, die nog geen vleugels hebben, leven van plantensappen.

Hoe groeit het op?[bewerken]

De jonge cicade wordt nimf genoemd en met name de jonge cicades zijn bekend. Ze maken schuim aan om zich te verbergen en dit schuim lijkt op spuug. Als je met een vinger door het schuim wrijft, zie je de jonge cicade vaak zitten. De nimf van de cicade zoekt dan een ander plekje op en maakt nieuw schuim aan om zich te verstoppen. De nimfen zijn meestal heel licht van kleur, zoals wit of geel. De jonge cicade lijkt verder al op een volwassen cicade, maar heeft nog geen vleugels.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Cicaden hebben goede schutkleuren zodat ze weinig opvallen. Als ze verstoord of bedreigd worden dan springen ze snel weg. Ze hebben sterke achterpoten en kunnen een grote sprong maken. De meeste soorten kunnen heel goed vliegen en vluchten zo verder weg.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Heel bijzonder zijn sommige soorten uit Amerika. Ze leven heel lang onder de grond als nimf, en komen pas na dertien of zeventien jaar boven de grond waar ze verpoppen. Ook bijzonder is dat alle cicades die zo lang leven allemaal tegelijkertijd volwassen worden. Er zijn dus iedere dertien tot zeventien jaar heel veel cicades, maar in andere jaren zijn ze juist niet te vinden.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Cicades zijn niet gevaarlijk, ze kunnen niet bijten of steken en zijn niet giftig.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Cicade
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.