Wikijunior:Energiebronnen/Windenergie

Uit Wikibooks

Inleiding[bewerken]

Windmolen de Wiekermeule te De Wolden, de Wijk, Drenthe.

Wind was honderd jaar geleden nog een veel gebruikte energiebron en nu weer opnieuw in mindere mate. Er stonden honderd jaar geleden in Nederland nog meer dan 9.000 werkende windmolens. Die windmolens werden vroeger gebruikt om graan of oliezaad te malen, maar ook om water weg te pompen. Het malen van graan was mogelijk doordat de wind de wieken liet draaien zodat het tarwe tot poeder (bloem) gemaakt kon worden. Dat is een slimme manier om bloem te maken, want zo hoefden de mensen de tarwe of andere granen niet met de hand fijn te stampen (dat is veel en zwaar werk! zoals in Afrika nog wel gebeurt). Deze windmolens bestaan nu nog steeds, zoals de molens in Kinderdijk (Zuid-Holland), maar de meeste worden nu niet meer gebruikt om meel mee te maken.

Wind werd vroeger, maar nu nog steeds, door zeilschepen gebruikt om op andere bestemmingen te komen. Al sinds duizenden jaren worden schepen gebruikt om over het water te reizen en dat gebeurde allemaal met behulp van de wind. Als de wind in de zeilen van een schip waaide, kon het schip zich verplaatsen. Als het windstil was, werd er vaak met peddels gevaren, maar dat was veel minder handig en snel dan met de wind. Na de komst van stoommachines die op steenkool werkten, werden deze op schepen gebruikt. De meeste schepen waren hierdoor niet meer van de wind afhankelijk en konden altijd ergens heen.

Er waren nog veel meer andere manieren waarvoor de wind werd gebruikt, zoals het drogen van natte kleding aan een droogrek, maar na de komst van de eerste stoommachnies begonnen de brandstoffen (steenkool, benzine, kerosine, diesel en nog wat andere brandstoffen) de plaats van windenergie in te nemen. Een reden daarvoor is dat de wind niet altijd waait, dus je kunt niet altijd gebruik maken van de wind. Ook levert wind meestal niet zo veel energie op als brandstoffen. Wat wel goed is aan windenergie, is dat windenergie niet vervuilend is (dat zijn brandstoffen wel) en windenergie zal nooit opraken (we zullen voor ons hele leven wind hebben, brandstoffen raken op na een tijdje).

Tegenwoordig wordt wind langzamerhand weer belangrijker als energiebron. Je ziet steeds meer grote windturbines in het landschap verschijnen. Zo'n windturbine drijft een generator aan die in de molen is ingebouwd. Op die manier wordt de bewegingsenergie van de wind omgezet in elektrische energie. Dat is een alternatief voor de brandstoffen die steeds minder gebruikt zullen worden in de toekomst, omdat die opraken en vervuilend zijn. Er zijn veel windmolens te zien buiten en er zullen later steeds meer windmolens bijkomen denken we nu.

Elektriciteit[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.