Wikijunior:Bus en trein/Begrippen NL/OV-chipkaart

Uit Wikibooks

De OV-chipkaart is een vervoersbewijs voor het openbaar vervoer dat in 2008 is gekomen. De daaropvolgende jaren is het langzaam ingevoerd in Nederland. Het begon in Rotterdam, daarna volgde Amsterdam en nu is hij bijna overal bruikbaar. Alleen in Groningen, een stukje Drenthe en Limburg is hij nog niet ingevoerd. Ook in regionale treinen kun je hem nog niet gebruiken.

Er zijn twee belangrijke soorten OV-chipkaarten:

Soorten chipkaarten[bewerken]

De persoonlijke[bewerken]

Op deze kaart staat je naam, geboortedatum, je geslacht (man of vrouw) en ook een foto. Deze kun je niet zomaar aan iemand uitlenen, want de prijzen van de reizen die die persoon maakt met jouw stripkaart, worden van jouw rekening afgeschreven.

Je kunt op de kaart speciale producten en voordelen laden. Een voorbeeld van een product is een abonnement en een voorbeeld van een voordeel is een leeftijdskorting.

Als je je kaart verliest of als iemand hem steelt, kun je hem blokkeren. Dan kan de dief niet meer met je chipkaart reizen. Dat is maar goed ook, want zo plundert hij je rekening!

Je kunt je reisgegevens op internet bekijken op de site www.ov-chipkaart.nl.

Nog een extra voordeel. Deze kaart kun je automatisch laten opladen. Dat wil zeggen dat je saldo vanzelf wordt aangevuld als er niet genoeg meer op je kaart staat. Op die manier kun je altijd blijven reizen met je chipkaart en hoef je niet steeds naar een oplaadpunt.

De anonieme[bewerken]

De tweede kaart is een anonieme, maar daar zitten een aantal nadelen aan. Zo kun je deze kaart níet laten blokkeren als je hem verliest of hij gestolen wordt.

Je kunt ook niet samen met iemand anders op deze kaart reizen. Iedereen heeft een eigen kaart nodig.

Hoe kom ik eraan?[bewerken]

Een persoonlijke chipkaart kun je aanvragen op www.ov-chipkaart.nl. Als het goed is, kun je na ongeveer twee weken je chipkaart verwachten. Die krijg je dan per post.

Ook kun je een formulier ophalen bij de GVU Inlichtingenkiosk. Deze kun je vinden op het Stadsbusstation bij het centrale treinstation van Utrecht. Ook kun je terecht bij een mobiel marketingpunt. Als je wil kijken naar dit soort punten in jouw buurt, kun je kijken op de sites www.gvu.nl, www.connexxion.nl en www.vooru.nl. Dan krijg je een formulier, maar het zal waarschijnlijk langer dan 2 weken duren voor je de kaart hebt.

Let wel op: als je de kaart via internet aanvraagt, kun je direct het automatisch opladen inzetten. Als je de kaart via een formulier aanvraagt, kun je pas nádat je de kaart gekregen hebt, dit automatisch opladen apart aanvragen.

Een anonieme OV-chipkaart kun je kopen bij de kaartjesautomaten van de NS, de GVU Inlichtingenkiosk en bij bepaalde ophaalpunten. Die kun je vinden op www.ov-chipkaart.nl/adresvinder.

Saldo op je chipkaart[bewerken]

Als je kaart automatisch wordt opgeladen, heb je altijd voldoende saldo op je kaart. Als dit niet zo is, kun je hem laten opladen op een oplaadpunt. Er komen steeds meer van dit soort plekken in Nederland. Daar kun je ook bekijken hoeveel saldo er op je je kaart staat. Om te weten welke plekken er zijn, kun je kijken op www.ov-chipkaart.nl/adresvinder.

Je kunt ook via internet je saldo verhogen. Daarvoor kijk je op www.ov-chipkaart.nl. Dat geldt als een bestelling en die kun je ophalen in de bussen op een ophaalpunt. Daar steek je je kaart in en dan volg je de instructies.

Onvoldoende saldo[bewerken]

Je moet minimaal 1 cent op je kaart hebben staan om te kunnen reizen. Als dat niet zo is, moet je direct je saldo verhogen! Anders kun je zolang niet reizen...

In- en uitchecken[bewerken]

Bij het in- en uitstappen moet je altijd even je OV-chipkaart voor de scanner houden. Als je de kaart bij het instappen voor de scanner houdt, check je in. Dan wordt het instaptarief van je kaart afgetrokken. Dat is 4 euro. Als je uitstapt, wordt bij het uitstappen de ritprijs uitgerekend en het resterende bedrag wordt terug op je kaart geteld.

Als je bijvoorbeeld drie kilometer reist, is de ritprijs 36 cent (1 kilometer is 12 cent). Verder heb je nog het basistarief van 78 cent. Totaal 1,14 euro. Als je dat aftrekt van de 4 euro, heb je 2,86 euro over en dat komt terug op je kaart.

Natuurlijk kun je een keer vergeten uit te checken. Dat is heel vervelend, want dan ben je de volle 4 euro kwijt. Als je meerdere malen vergeet uit te checken, wordt je kaart geblokkeerd. Je moet dan contact opnemen met de mensen van een van deze websites: www.gvu.nl, www.connexxion.nl en www.vooru.nl.

Treinreizen[bewerken]

Je kunt met je OV-chipkaart ook met de trein reizen. Dan moet je wel eerst reizen op saldo aanvragen. Dit kan via www.ns.nl. Of je kunt bellen met 0900-2021163. Dit kost wel 10 cent.

Daarna moet je je kaart activeren bij een kaartautomaat op het station of bij een NS-balie. Bij de scanner van de NS wordt het instaptarief van 20 euro afgeschreven. Als je een voordeelurenkaart hebt, is dit 10 euro.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.