Naar inhoud springen

Wikijunior:Afval/Wat je zelf kunt doen

Uit Wikibooks

Veel afval[bewerken]

Er wordt veel afval geproduceerd in Nederland. Dit wordt door twee dingen veroorzaakt:

  1. De vele mensen die hier wonen
  2. De groei van de welvaart

De bevolking van Nederland zijn alle mensen die in Nederland wonen. Bij bevolkingsgroei, groeit de bevolking. Er komen steeds meer mensen. In 1900 woonden er ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland. Nu wonen er hier 16 miljoen mensen.

Welvaart is hoe rijk mensen zijn. In Nederland krijgen de mensen steeds meer welvaart. De mensen hebben meer geld dan vroeger. Daardoor kunnen ze ook meer dingen kopen.

Wegwerpartikelen[bewerken]

Wegwerpartikelen zijn producten die na gebruik worden weggegooid. Bijvoorbeeld: plastic borden en plastic bestek. Mensen kopen dit omdat ze weggooien makkelijker vinden dan schoonmaken en opnieuw gebruiken. Dankzij wegwerpartikelen komt er erg veel afval bij. Dat is slecht voor het milieu.

Verpakkingen[bewerken]

Veel dingen die je in de winkel koopt zijn verpakt, en soms meerdere malen verpakt. Al deze verpakkingen dragen bij aan de afval berg die we met z'n allen produceren. Je zou dus zelf bijvoorbeeld eens kunnen gaan kijken of je producten kunt kopen die minder belastend voor het milieu verpakt zijn, of zelfs helemaal niet verpakt. Bijvoorbeeld eieren verpakt in een kartonnen doosje, i.p.v. een plastic doosje.

Milieu[bewerken]

Het milieu is de omgeving waarin een organisme leeft. Een stekelbaars leeft bijvoorbeeld in een sloot. Het water en de bodem van de sloot vormen het milieu van de stekelbaars. Het milieu is ook de omgeving waar de mensen in leven. Veel mensen maken zich zorgen over het milieu. Iedereen kan helpen om het milieu gezond te houden. Want: ‘Een beter milieu begint bij jezelf.’

Hergebruik[bewerken]

Hergebruik betekent dat je spullen niet zomaar weggooit. Veel spullen die jij niet meer nodig hebt willen anderen nog wel gebruiken, bijvoorbeeld oude kleren. Hergebruik is milieuvriendelijk. Door hergebruik komt er minder afval en hoeven er minder grondstoffen uit de natuur te worden gehaald.

Hier zijn een paar goede tips om milieuvriendelijker te worden: 1. zelf een composthoop maken en gebruiken als mest. 2. afval scheiden en sorteren. 3. afval in de prullenbak doen.

Onder andere dit kun je allemaal doen om het milieu weer op de been te krijgen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.