Naar inhoud springen

Wikijunior:Aardrijkskunde/Atmosfeer

Uit Wikibooks

Een atmosfeer is een laag gassen die een groot hemellichaam omringen. Ook de aarde heeft natuurlijk een atmosfeer, wij zouden immers niet kunnen overleven zonder bijvoorbeeld de zuurstof in de aardse atmosfeer. Onze atmosfeer bestaat uit meerdere lagen:


De Troposfeer: dit is de laag waarin de meeste vliegtuigen vliegen. Ook het hoogste landpunt van de aarde, de Mount Everest, ligt in deze laag! Hij gaat van 0km tot 18km. De naam is afgeleid van het Griekse woord 'tropos', wat mengen betekent. Hij bestaat vooral uit stikstof (N2) en zuurstof (O2).

De Stratosfeer: dit is de laag waarin weerballonen meestal hangen. Hij gaat van 18km tot 50km.

De Mesosfeer: in deze laag is er een grote daling in temperatuur met het stijgen in hoogte. Hij gaat van 50km tot ongeveer 80km. Zijn naam is afgeleid van het Griekse woord 'mesos', wat midden betekent.

De Thermosfeer: deze laag is in tegenstelling tot de mesosfeer warm. Daarom wordt deze laag dan ook de thermosfeer genoemd (denk maar aan thermometer!). Aurora's bevinden zich in deze laag. Hij begint op ongeveer 80km en eindigt op 500km-1000km.

De Exosfeer: dit is de buitenste laag van de dampkring. Hij begint op 500km-1000km en eindigt op ongeveer 10000km. Dit is eigenlijk de buitenste laag voor de ruimte. De naam is afgeleid van het Griekse woord 'exo' dat buiten betekent.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.