Wikibooks:Wachtruimte/Algemeen Beschaafd Chinees
Inleiding
[bewerken]Het Chinees (汉语 Pinyin: Hanyu) is de verzamelnaam voor een groep talen die de sinitische tak van de Sino-Tibetaanse talenfamilie vormt. De hoofdtaal van de Volksrepubliek China en de Republiek Taiwan is het Algemeen Beschaafd Chinees, dat in China 普通话 (Putonghua, "Algemene Taal") wordt genoemd en in Taiwan 国语 Guoyu Nationale Taal.
Het Chinees bestaat al heel lang. Er zijn al geschriften teruggevonden van meer dan 2500 jaar geleden en Chinese karakters op orakelbotten die nog ouder zijn.
Er zijn 8 Chinese taalvariëteiten, die linguïstisch gezien als afzonderlijke talen kunnen worden beschouwd: Beifanghua, Gan, Kejiahua, Minnan, Minbei, Wu, Xiang en Yue (Kantonees). Deze acht talen worden alle geschreven met behulp van Chinese karakters, 汉字 Hanzi.
Er zijn ongeveer 80.000 Chinese karakters. Het Kangxi-woordenboek, geschreven tijdens de Qing-dynastie, beslaat 47.035 karakters. Het Modern Chinees woordenboek 现代汉语词典 Xiandai Hanyu Cidian behandelt zo'n 8.000 karakters die dagelijks gebruikt worden.
Algemeen Beschaafd Chinees wordt in de Volksrepubliek China geschreven met behulp van 简体字 Jiantizi Vereenvoudige Karakters en met 汉语拼音 Hanyu Pinyin Chinese Spelling dat het Westers Alfabet gebruikt. In Taiwan gebruikt men 繁體字 Fantizi Niet Vereenvoudige Karakters.
De grammatica van het Algemeen Beschaafd Chinees is bijzonder eenvoudig en eigenlijk ook vrij logisch. Toch blijft Algemeen Beschaafd Chinees moeilijk te leren voor Westerlinge,n omdat ze Algemeen Beschaafd Chinees, Klassiek Chinees en Yue (In Nederland beter bekend als Kantonees) allemaal onder het kopje Chinees scharen en eigenlijk drie verschillende Chinese Talen moeten leren voordat Chinees overeen komt met het beeld dat ze van Chinees hebben.
Verdere informatie kan je vinden op: