Naar inhoud springen

Wikibooks:Uitgezonderden van IP-adresblokkades

Uit Wikibooks

Op Wikibooks worden IP-adressen en/of IP-ranges geblokkeerd, denk hierbij aan bijv. onderwijsinstellingen. Dit betekent dus dat de blokkades preventief kunnen zijn. Als de blokkades zodanig ingesteld zijn dat alleen de niet-ingelogde gebruikers er last van krijgen, is een IP-blokexemptie niet nodig. Als het geval niet zo is, kan er een verzoek tot aanpassing van de blokkade of het volledig opheffen van de blokkade.

Dat is niet altijd een optie, want er zijn vandalen die als ze merken dat er geen blokkade is, ze kunnen bewerken met slechte bedoelingen. Als de blokkadeparameter "Alleen voor anonieme gebruikers" van toepassing is en een vandaal heeft dat door, dan gaat die inloggen om de blokkade te ontduiken. Daarom is er een optie: De uitgezonderden van IP-adresblokkades (ook wel IP-blokexempten genoemd).

Moderatoren zijn van nature al uitgezonderd van IP-adresblokkades.

Wat kunnen ze?[bewerken]

Een IP-blokexempte kan een blokkade van een IP-adres ontduiken, dat komt door het recht (ipblock-exempt). Daarnaast kunnen ze ook de automatische blokkades van Tor-exitnodes omzeilen, en dat komt door het recht (torunblock).

Verkrijgen van de rechten[bewerken]

Het verkrijgen van dit bitje is mogelijk en kan via de Wikibooks:Verzoekpagina voor moderatoren door een moderator worden toegekend. U kunt het bitje ook aanvragen door een moderator een mail te sturen als u dat liever wilt, maar dan moet de IP-blokkade uw mailfunctie niet tegenwerken en aangeraden wordt om een mailadres in uw voorkeuren te hebben.

Uitgezonderde van globale IP-adresblokkades[bewerken]

Het ontduiken van een globale IP-blokkade met een lokaal bitje is jammer genoeg niet mogelijk, maar gelukkig bestaat er nog een uitgezonderde van globale IP-adresblokkades. Dit bitje wordt toegekend door een steward en kan via m:Steward requests/Global permissions worden aangevraagd. Als u het liever in het Nederlands doet, dan kan hier een steward namens de Nederlandstalige Wikibooks worden gevraagd om het globale bitje toe te laten kennen.

Zie ook[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.