Wikibooks:Sokpopmisbruik

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorstel
De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikibooks.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.

Deze pagina beschrijft een richtlijn over het aanpakken van sokpopmisbruik.

Sokpopmisbruik[bewerken]

 1. Met meerdere accounts stemmen tijdens gewone peilingen en/of stemmingen, ook wel beïnvloeding (ook wel fraude genoemd) van peilingen/stemmingen genoemd;
 2. Met behulp van sokpoppen een verzoek tot edits bewaken omzeilen om zo een schadelijk of ander (ongewenst) gedragspatroon voort te zetten.
 3. Blokkadeontduiking via IP-adressen of gebruikersaccount;
 4. Met behulp van sokpoppen meer indruk wekken voor een bepaald voorstel of standpunt (bijv. tijdens bewerkingsoorlogen) dan het geval zal zijn zonder hulp van sokpoppen;
 5. Trollen onder een alternatief. Dat wilt zeggen: stoken, schelden, andere gebruikers uitdagen of irriteren, het zich voordoen als een ander of anderen met behulp van sokpoppen met de dood bedreigen en/of dat toewensen. Trollen is dus een rekbaar begrip. Dus wat de een normaal vindt, vindt de ander ongewenst.

Aanpakken van misbruik[bewerken]

De bijbehorende accounts worden voor een duur van onbepaalde tijd geblokkeerd, voor de bijbehorende IP-adressen max. 2 jaar. De overlegpagina en de mailfunctie van het hoofdaccount dienen niet geblokkeerd te zijn, zolang de gebruiker nog geen aanspraak heeft gemaakt op de ontsnappingsclausule en geen vandaal/LTA betreft of misbruik maakte van deze functies.

Ontsnappingsclausule[bewerken]

Nadat de gebruiker voor een duur van onbepaalde tijd geblokkeerd is, kan hij/zij op de volgende wijze een verzoek doen:

 • Deze gebruiker kan een verzoek doen tot deblokkade doen middels:
  1. Zijn/Haar overlegpagina van het hoofdaccount waarna het verzoek geplaatst wordt op de verzoekpagina voor moderatoren.
  2. De blokkerend moderator of een andere moderator middels het mailfunctie bereiken, dit gaat middels het hoofdaccount. (Als een moderator die mail ontvangt, dan dient die de details te vertellen en niet de privacygevoelige informatie te publiceren)
  3. Indien er een geval is dat ook de mailfunctie van het hoofdaccount dicht is, kan de geblokkeerde gebruiker de moderatoren bereiken middels wikibooksnl-moderator[at]lists.wikimedia.org.
 • Als de gebruiker verzoek tot deblokkade doet, worden er de volgende punten in opgenomen voor de ontsnappingsclausule:
  1. Het gebruikersaccount waarmee hij/zij een vervolg wenst;
  2. Een eventuele verklaring waarom hij/zij misbruik maakte van sokpoppen;
  3. Erkenning dat de gebruiker spijt heeft van zijn/haar gedrag;
  4. De belofte doen om in het vervolg geen misbruik meer te maken van sokpoppen.
 • Nadat zijn/haar verzoek op de eerder genoemde verzoekpagina geplaatst is, er aanvullende informatie is gegeven door de checkusers en/of de gemeenschap, kan een moderator die niet het verzoek van de geblokkeerde gebruiker plaatste kan een van de volgende keuzes nemen:
  1. De blokkade volledig opheffen;
  2. De blokkade een vervaldatum geven;
  3. De blokkade behouden.
 • De geblokkeerde gebruiker kan slechts één keer gebruik maken van de ontsnappingsclausule. Als er opnieuw misbruik wordt geconstateerd, kan de blokkade nog worden aangevochten bij "Onterecht gesignaleerd misbruik". Als de geblokkeerde gebruiker geen gebruik van de mailfunctie kan maken, kan hij/zij altijd de eerder genoemde moderatormail gebruiken.

Onterecht gesignaleerd misbruik[bewerken]

Indien de geblokkeerde gebruiker of een andere gebruiker van mening is dat het misbruik ten onrechte gesignaleerd is, kan deze persoon de blokkade aanvechten op Wikibooks:Verzoekpagina voor moderatoren. Hierbij is het verplicht dat er gebruik wordt gemaakt van goede en/of sterke argumenten en de bijbehorende toelichtingen. In zo'n situatie is er ook steun nodig van de gemeenschap om een blokkade op te heffen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.