Wikibooks:Auteursrechten
Als u tekst schrijft voor Wikibooks, dan plaatst u het daarmee onder de dubbellicentie GNU Vrije Documentatie Licentie (GFDL of GNU/FDL) & CC-BY-SA. Dit houdt kortweg gezegd in dat een ander vrij is om de tekst op elke willekeurige wijze te gebruiken en verder te verspreiden, op voorwaarde dat dat ook weer onder de ofwel de GFDL ofwel de CC_BY-SA geplaatst zal worden, en de bron wordt vermeld. Mocht u hiermee problemen hebben, dan adviseren we om niet aan Wikibooks bij te dragen.
Al het materiaal dat u plaatst, kan alleen onder de dubbellicentie worden gepubliceerd, als u daar het recht toe hebt. In het algemeen is dat het geval als:
- U het materiaal zelf hebt geschreven of anderszins gecreëerd.
- Het materiaal uit het publiek domein is (dat wil zeggen vrij van auteursrechten).
- Het materiaal al onder de dubbellicentie licentie valt.
Als u tekst overneemt uit het publieke domein, wordt u verzocht een bronvermelding aan te geven, ook al is het niet verplicht. In het derde geval is een bronvermelding wel verplicht. Die bronvermelding kan voor teksten op de pagina zelf komen of op de overlegpagina; voor afbeeldingen hoort die op de bijbehorende afbeeldingspagina.
Door het plaatsen van materiaal verliest u uw auteursrechten niet! U kunt uw materiaal dus verder ook nog op andere manieren verspreiden (op andere sites plaatsen, verkopen, uitgeven enz...).
Zie ook
[bewerken]Hoe lang is een werk beschermd?
[bewerken]De bescherming door het auteursrecht is beperkt in de tijd. Als algemene regel geldt dat het werk beschermd is tot 70 jaar na de dood van de auteur (of na de dood van de laatste overlevende auteur in geval van samenwerking). Dit betekent bijvoorbeeld dat de concerto's van Mozart niet langer door het auteursrecht zijn beschermd en dat u ze kunt reproduceren, bijvoorbeeld door fotokopieën, zonder dat u hiervoor toestemming nodig hebt van de erfgenamen van Mozart. (Waarschijnlijk moet u wel toestemming vragen aan de musici die de werken uitvoeren en aan de platenfirma's). Voor anonieme werken en pseudoniemen eindigen de rechten 70 jaar na de geoorloofde bekendmaking van het werk. Voor postume werken eindigen de rechten 25 jaar na de geoorloofde bekendmaking of mededeling aan het publiek.
Voor meer informatie over het gebruik van media: zie het beleid voor gebruik van media.