Naar inhoud springen

Werken met MKVToolnix/Inleiding

Uit Wikibooks

Werken met MKVToolnix

  1. Inhoudsopgave
  2. Inleiding
  3. mkvmerge
  4. mkvinfo
  5. mkvextract

In dit hoofdstuk zullen we het uitgebreid hebben over wat Matroska is, wat MKVToolnix is en hoe je dit pakket kunt downloaden en installeren.

Wat is Matroska?[bewerken]

Zoals gezegd op de hoofdpagina, is Matroska een media container waarin je een oneindig aantal mediabestanden kunt opslaan zodat je uiteindelijk één Matroska bestand krijgt. Er zijn drie soorten Matroska bestanden: .mkv(Matroska video), .mka(Matroska audio) en .mks(Matroska subtitles). Ze dienen respectievelijk voor het opslaan van videobestanden, audiobestanden en ondertitelingen. Mkv bestanden kun je vergelijken met VOB bestanden van DVD's. Net zoals VOB bestanden kunnen mkv's video's, audio's en ondertitelingen bevatten. Er wordt aan gewerkt om ook menu's te maken voor mkv bestanden maar dit is momenteel nog niet mogelijk.

Hieronder is een lijst van mogelijk mediabestanden die kunnen worden opgeslaan in een Matroskabestand:

  • Video:
  • Audio:
  • Ondertitelingen: .ass, .idx, .mks, .srt, .ssa, .usf en .xml

Wat is MKVToolnix?[bewerken]

MKVToolnix bestaat uit 3 programma's: mkvmerge, mkvinfo en mkvextract. Deze programma's dienen om Matroska bestanden aan te maken, te bewerken, de precieze inhoud van een matroska bestand te bekijken en te ontleden.

mkvmerge[bewerken]

Mkvmerge is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste van de 3. Het zijn eigenlijk twee programma's de gewone mkvmerge en mmg(mkvmerge GUI). Het eerste werkt via commandlines en het tweede is een programma met een visuele gebruikers omgeving.

mkvinfo[bewerken]

Dit programma dient om gedetaileerde informatie over Matroska bestanden te weten te komen. Net zoals mkvmerge kun je dit programma gebruiken via commandlines of via een visuele gebruikers omgeving.

mkvextract[bewerken]

Dit programma dient om bestanden uit een Matroska bestand te halen. Kan enkel worden gebruikt via commandlines.

Download & installatie[bewerken]

De setup voor Windows kun je downloaden op de officiële site van MKVToolnix. De setup is eenvoudig (je moet niets bijzonders doen). Het installeert naast de programma's ook documentatie, die overigens op de website ook te vinden is. De website bevat bovendien de sourcecode, nieuws, en andere zaken.


 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.