Ubuntu: Linux voor mensen/Input en output/Wat zijn standaard input, output en error?

Uit Wikibooks

Ubuntu: Linux voor mensen

 1. Eenvoudige redirections
  1. Wat zijn standaard input, output en error?
  2. De output redirection operatoren
  3. Pipes en output redirection combineren
 2. Geavanceerd gebruik van redirection
  1. Het gebruik van descriptoren
  2. Het tee commando
 3. Filters
  1. Output herstructureren
  2. Meer grep toepassingen
  3. Het sort commando
 1. Samenvatting

De meeste Linux commando's lezen input, zoals de inhoud van een bestand, argumenten en opties. Ze schrijven output. Standaard komt de input van het toetsenbord, output komt op het scherm in een terminalvenster.

Je toetsenbord wordt het standaard input apparaat genoemd. Men kort dit af als stdin. Je scherm noemt men het standaard output apparaat, afgekort als stdout.

Foutmeldingen van commando's worden als een appart type output behandeld, hoewel ze standaard naar hetzelfde apparaat als de standaard output gestuurd worden. Die foutmeldingen noemt men standaard error, afgekort stderr.

Uitleg

Moet dat allemaal in het Engels?

In dit hoofdstuk worden tamelijk veel Engelse termen gebruikt. Enerzijds is dit om je gewend te maken aan de vakliteratuur, anderzijds zijn er in veel gevallen geen Nederlandse namen voorhanden. Zelf namen verzinnen leek ons niet erg nuttig, gezien zo'n zelfverzonnen termen nergens anders voorkomen; mocht je ze gebruiken in een zoekmachine zoals Google, zou je geen resultaten terugkrijgen. Dus houden we ons grotendeels aan de Engelse termen.

Linux is een zeer flexibel systeem. De standaardinstellingen hoeven niet noodzakelijk. Zo zou standaard input een bestand kunnen zijn in plaats van een toetsenbord, en standaard output zou een printer kunnen zijn in plaats van je scherm. In de volgende secties bespreken we de vele mogelijkheden van deze zogenaamde redirection: een ander apparaat dan het standaard apparaat gebruiken als input, output en/of error.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.