Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/De werkomgeving/Soorten pakketten

Uit Wikibooks

Er zijn twee grote stromingen in de pakketformaten voor Linux:

  • RPM pakketten: RPM staat voor “RedHat? Pakket Manager”, een systeem dat, zoals de naam reeds verklapt, oorspronkelijk op RedHat? Linux ontwikkeld werd. Intussen zijn er vele distributies die van dit pakketsysteem gebruik maken. Voor de manuale installatie van zulke pakketten gebruikt men het rpm commando.
  • DEB pakketten: DEB staat voor Debian, dit formaat werd dus ontwikkeld voor Debian Linux. Ubuntu is van deze Debian afgeleid en gebruikt dus ook dit soort van pakketten. Het DEB systeem wordt als maar meer populair. De pakketten worden beheerd met de commando's dselect of aptitude.

Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde source packages of bronpakketten: dit zijn eigenlijk archieven die de broncode voor een programma bevatten. Die moet je dan zelf compileren: de software maken zodat ze op je systeem werkt, het is het equivalent van een zelfbouwpakket. Ze worden geleverd met bijhorende installatieprogramma's en een handleiding waarin beschreven wordt hoe de installatie uitgevoerd moet worden.

In deze cursus gaan we nog niet te diep in op het manueel installeren van pakketten. Wel zullen we beschrijven hoe we een pakketmanager kunnen gebruiken om automatisch pakketten te installeren, te updaten en te verwijderen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.