Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/De werkomgeving/Grafisch installeren

Uit Wikibooks

Synaptic pakketbeheerder opstarten[bewerken]

Om pakketten op een eenvoudige manier te installeren, hebben we Internet toegang nodig. We verwijzen naar Hoofdstuk 8, De werkomgeving voor meer informatie over het opzetten van de verbinding. Indien nodig, moet je ook gegevens van de proxy server instellen. Ook dit wordt verder uitgelegd in de paragraaf [Omgevingsvariabelen vs. gewone variabelen.

Pakketten installeren doe je met behulp van de Synaptic Pakketbeheerder. Start de toepassing op via het menu Systeem → Beheer → Synaptic pakketbeheerder.

Pakketten selecteren en installeren[bewerken]

In het startscherm van de pakketbeheerder is het in het begin het eenvoudigste om met het “Alles” menu te werken, links in het scherm. Rechtsbovenaan komt dan een lijst van alle mogelijke pakketten die geïnstalleerd kunnen worden op het systeem. Deze lijst moet regelmatig bijgewerkt worden, zodat nieuwe pakketten er ook in komen te staan. Hoe je dat doet, bespreken we in de paragraaf [Het systeem bijwerken].

In de lijst zijn reeds aanwezige pakketten gemerkt met een groen vierkant. Pakketten die nog niet aanwezig zijn, hebben een wit vierkant voor hun naam. Laat ons als voorbeeld het pakket “language-pack-vi” installeren:

Voorbeeld code om na te doen

 1. Zoek het pakket dat je nodig hebt in de lijst en klik het aan.
 2. Er komt een menu met daarin voor dit pakket de mogelijke opties. Gezien het pakket nog niet geïnstalleerd is op het systeem, is er slechts één enkele mogelijkheid: “Markeren voor installatie”. Klik deze optie aan.
 3. Het pakket is afhankelijk van een ander pakket, “language-pack-vi-base”. Het systeem raadt aan dit ook te installeren, anders zal het geselecteerde pakket niet werken. Klik Markeren.
 4. Beide pakketten hebben nu een pijltje in het vierkant voor hun naam, wat erop duidt dat ze gemarkeerd zijn voor installatie. Ze zijn echter nog niet werkelijk geïnstalleerd. Hierover krijg je een bericht de eerste keer dat je de pakketbeheerder opstart.
 5. Selecteer in het icoonmenu van de pakketbeheerder Toepassen (de middelste knop).
 6. Je krijgt nu nog een kans om je te bedenken. Als alles naar wens is, klik je Toepassen.
 7. De pakketten worden afgehaald van het Internet.
 8. De pakketten worden geïnstalleerd.
 9. Als de veranderingen succesvol doorgevoerd werden, kan je op Sluiten drukken.
 10. Selecteer in het menu van de pakketbeheerder Bestand → Afsluiten.
 11. Gebruik makend van het commando ls -latr kan je eenvoudig aan de weet komen welke mappen in /usr/share/doc het laatst veranderd werden.

Synaptic-0.60-fr-Ubuntu

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.