Trucs met de diabolo

Uit Wikibooks
Diabolojongleur aan het werk in Alden Biesen, 2008

Een diabolo is een voorwerp waarmee men kan jongleren. Het bestaat uit twee kegels die aan hun top aan elkaar zijn verbonden. Hieronder staan een aantal trucs met de diabolo.

Trucjes met de diabolo[bewerken]

Trapeze cradle[bewerken]

 1. Doe een rechter trapeze, breng de stokken naar elkaar toe zodat de diabolo lager komt te hangen.
 2. Steek nu de punt van de linkerstok door de lus (die aan de rechterstok hangt).
 3. Gooi de diabolo op, hou de stokken parallel aan elkaar naar boven wijzend vast en vang de diabolo op in het kruis. Laat daar de diabolo gewoon ronddraaien.
 4. Om de diabolo terug te krijgen in de normale positie laat je nu de punten van je stokken naar beneden wijzen.
 5. Je kunt ook de diabolo omhooggooien en dan snel de touwtjes van de stokken af laten schieten. Dat doe je door de stokken met de punten naar elkaar toe te wijzen en er dan aan te trekken. Vang dan de diabolo op op het touwtje.

Basishandelingen[bewerken]

Basis start[bewerken]

 1. Rol de diabolo van rechts naar links (over de grond) als je rechts bent, ben je links dan rol je de diabolo van links naar rechts.
 2. Til dan de diabolo van de grond. Beweeg je rechter stok snel een centimeter of 20 omhoog en dan weer omlaag, enzovoort.

De diabolo corrigeren als hij scheef hangt[bewerken]

 1. Als de diabolo scheef hangt (bijvoorbeeld naar je toe) dan druk je je rechter stok naar voren en het touwtje zal de diabolo corrigeren, doe dit net zo lang als nodig is.
 2. Een alternatief is met de punt van de stok tegen de zijkant van de diabolo aan duwen.

Enige diabolotermen[bewerken]

 • pp=Power pulls
 • cs=Clockwise Sun
 • sp=Sun pulls
 • pt=Power thrusts
 • sn=Chinese Snaps
 • cw= Chinese whip trusts
 • pp= dit is de basisbeweging om de diabolo aan het draaien te krijgen
 • cs= dit wordt hier gebruikt om het touwtje om de diabolo te krijgen (geeft geen extra snelheid)
 • sp= sla na een cs je rechterstok aan de linkerkant van de diabolo hard naar beneden en weer omhoog. Om weer terug te komen in de beginstand doe je een cs maar dan net de andere kant op (in tegen gestelde richting dus als een cs niet links om maar rechts om).
 • pt= gooi na een cs de diabolo aan de rechterkant omhoog. Zodra de diabolo zijn hoogste punt heeft bereikt sla je hem weer naar beneden met je rechterstok, doe dit aan de linkerkant van de diabolo. Je kan deze truc ook doen zonder cs maar dan moet je wel oppassen dat de diabolo niet van het touwtje afvliegt.
 • sn= doe met je rechterstok het touwtje 1 extra keer om de as heen. Gooi de diabolo op (het liefst tot aan je linker schouder), sla dan met je rechterstok de diabolo weer naar beneden, aan de rechterkant van de diabolo. Om dan weer op een open touwtje te komen haal je met je rechterstok het touwtje er weer om weg. Dit is de beste manier om je diabolo snel en hard te laten draaien.
 • cw= dit is in principe het zelfde als de sn maar dan met een iets heftigere beweging (dus de diabolo iets verder omhoog gooien en de diabolo iets harder naar beneden slaan).

Trapezes[bewerken]

Rechter trapeze[bewerken]

 1. Zorg dat de diabolo snel spint in normale stand en swing de diabolo een beetje naar links, maar hou de stokken in de normale positie.
 2. Swing nu de diabolo naar rechts. de diabolo gaat nu over de stok. Duw de stok een beetje naar onderen. Laat hem in het touwtje vallen dat daar nog hangt.
 3. Gooi de diabolo een klein beetje omhoog, trek de stokken uit elkaar en de diabolo gaat weer terug in de normale positie.

Linker trapeze[bewerken]

 1. Doe precies het zelfde als bij een rechter trapeze, maar dan om je linker stok.

Meerdere trapezes in elkaar[bewerken]

 1. Doe een rechter trapeze
 2. Probeer de diabolo zo dicht mogelijk tegen de rechterstok aan te houden.
 3. Als de diabolo nog hard genoeg spint doe je nog een rechter trapeze, en als de diabolo nog hard genoeg spint doe je nog een rechter trapeze enzovoort, tot de diabolo niet hard genoeg meer spint of het touwtje te kort is geworden.
 4. Gooi de diabolo een klein beetje omhoog en trek dan je stokken uit elkaar. De diabolo begint nu om je rechterstok heen te swingen, en uit eindelijk komt hij weer in de normale stand uit.

Links/rechts trapeze[bewerken]

 1. Doe een rechter trapeze. Zorg er voor dat de diabolo dicht tegen de linker stok aan zit.
 2. Doe nu een linker trapeze, hou hem daar zo lang als je kunt en gooi de diabolo een beetje omhoog en trek de stokken uit elkaar.
 3. Deze truc lukt alleen goed als je een lang genoeg touwtje heb en je diabolo hard draait.

Van rechts naar links trapeze[bewerken]

 1. Doe een rechter trapeze.
 2. Swing hem er weer uit en in een keer door naar een linker trapeze.

Omgekeerde trapeze[bewerken]

 1. Draai de diabolo hard aan. Haak nu met de punt van de rechter stok achter het touwtje dat van de linker stok af komt.
 2. Gooi de diabolo omhoog, zorg ervoor dat hij het touwtje wat er boven hangt mee neemt en laat hem dan aan de rechterkant van je rechter stok hangen.
 3. Gooi nu de diabolo aan de buiten kant van je rechter stok omhoog en vang hem op in de normale positie.

Van binnen naar buiten Trapeze[bewerken]

 1. Draai de diabolo hard aan .
 2. Doe een left backside.
 3. Doe omgekeerde trapeze met je linkerstok.
 4. Gooi nu de diabolo op aan de linker kant van je stokken en laat hem tussen je stokken weer naar beneden vallen.
 5. Doe nu een normale linker trapeze.
 6. Gooi nu de diabolo onder je linkerstok door omhoog en laat de touwtjes er af schieten, en vang de diabolo op in de normale positie.

Overnieuw trapeze[bewerken]

 1. Draai de diabolo hard aan.
 2. Doe nu een rechter trapeze maar "mis" hem. Dat betekent dat de diabolo niet op het touwtje landt maar het touwtje mist. De diabolo valt voor het touwtje langs dus aan jouw kant (dit is een veel voorkomende fout van de trapezetruc, maar deze truc maakt daar handig gebruik van).
 3. Nadat je de diabolo gemist hebt, hangt de diabolo onder het touwtje dat je gemist hebt.
 4. Doe nu een omgekeerde trapeze over je rechterstok.
 5. Gooi de diabolo omhoog vanaf de rechterkant van je rechterstok. Wijs de diabolo een beetje na.
 6. Vang de diabolo op in de normale positie zodat je weer verder kan gaan.

Eeuwige trapeze[bewerken]

 1. Draai de diabolo aan en hou de stokken in de normaal positie.
 2. Haak de punt van je rechterstok achter het touwtje dat tussen de punt van je linkerstok en de diabolo hangt.
 3. Trek je nu rechter stok weer naar de normaal positie en gooi te gelijk de diabolo een beetje omhoog. Zorg er voor dat je het touwtje wat tussen de stokken hangt, meeneemt als de diabolo erlangs komt. De diabolo gaat dus van links naar rechts, over de rechter stok heen.
 4. Nu hangt de diabolo recht onder de rechter stok. Als je de diabolo nu tussen de stokken door omhoog gooit dan vliegt de diabolo uit het touwjte.
 5. Maar je kunt ook de diabolo nog een keer om je rechterstok heen laten gaan. Zorg er dan wel voor dat het touwtje dat tussen je linker en rechter stok zit, dat je die niet meeneemt (in tegenstelling wat je dus bij nr.3 wel deed).
 6. Dit kun je een aantal keer herhalen, en dan als nog de diabolo tussen je linker- en rechterstok door gooien. Dan moet je wel iets harder gooien omdat al die touwtjes die nou om je stok gewikkeld zitten er ook af moeten.
 7. Opvangen

Lunzerhop[bewerken]

 1. Draai de diabolo hard aan. Doe een rechter trapeze om de rechterstok.
 2. Breng de diabolo naar het midden van het touwtje.
 3. Gooi de diabolo recht omhoog. De diabolo vliegt niet omhoog, hij blijft 'in' het touwtje.
 4. Als de diabolo omhoog beweegt breng de stokken naar elkaar toe om de diabolo nog meer hoogte te geven. De rechterstok moet ongeveer 10 cm voor de linkerstok uitkomen, dit zorgt ervoor dat het touwtje dat om de rechterstok zit er niet afglijdt. Belangrijk: de diabolo vliegt omhoog precies boven de 2 stokken.
 5. Als de diabolo zijn hoogste punt bereikt, beweeg de stokken snel uitelkaar. Dit zorgt ervoor dat de diabolo direct terugvalt in de trapeze.

Belangrijk: deze truc ziet er mooi uit als je hem 2 of 3 keer achter elkaar doet. De truc is vrij makkelijk maar het duurt even voordat hij er pas 'goed' uitziet. Het is een vrij vreemd uitziende truc omdat het lijkt alsof je de diabolo omhoog gooit maar i.p.v. dat te doen trek je hem onmiddellijk weer terug het touwtje in.

Orbit rond je been[bewerken]

 1. Draai de diabolo hard aan. en stap met een been over het touwtje heen zodat de diabolo tussen je benen hangt.
 2. Swing de diabolo naar rechts en dan wat harder naar links en gooi hem op over je been en vang hem aan de rechterkant van je ben weer op, dan gaat de diabolo automatisch weer naar rechts door de vaart van de gooi, en kan je hem nog een keer opgooien. enz.
 3. Om te stoppen gooi je de diabolo niet meer op maar laat je hem gewoon weer in het midden hangen en stapt terug over het touwtje.

Dit vergt enige oefening maar het ziet er leuk uit, vooral als je het zo'n tien keer achter elkaar doet.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Diabolo
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.