Naar inhoud springen

Tips en trucs/Loss of session data in MediaWiki

Uit Wikibooks

LET OP: het gebruik van dit artikel is op eigen risico!

Het verlies van sessiedata komt door de server. Deze heeft een maximum waarom een sessie ingesteld kan worden, meestal 24 minuten. Dit kan je instellen bij je provider. Sla daarom uw teksten ook tijdig op.


 • Véél mensen en mezelf hebben problemen met de tekst:

Sorry! We could not process your edit due to a loss of session data. Please try again. If it still doesn't work, try logging out and logging back in.

Ik zit op een gedeelde server met volgende eigenschappen.

 • phpmyadmin 2.9.02 - PHP 4.4.3 - Mysql 4.1.21 standaard - Apache 1.3.37 (Unix) - Operating system LINUX

Ik heb me er wat in verdiept en kom tot de volgende conclusie (oplossing). Het vraagt wat werk ( zeker met grote aantal artikelen) maar ik leg het hier stap voor stap uit zodat de niet specialist (zoals mezelf) het gemakkelijk kan uitvoeren en begrijpen. Zet het desnoods op een cd.

Belangrijk[bewerken]

Belangrijk! Backup maken van uw database. (je weet maar nooit)

Ga naar (onder uw cpanel) Backups. En klik op Download a MySQL Database Backup Kies uw database (vb wiki) en neem een backup. Plaats die ergens waar je zeker weet dat ze veilig staat voor u en eventuele gebruikers van uw pc. (Kleinkind die zit te tokkelen... enz). Na de backup te hebben gemaakt keer terug naar uw cpanel en klik op MySQL® Databases

phpmyadmin[bewerken]

Wanneer u op MySQL® Databases hebt geklikt ziet al uw databases staan op uw pagina. Scroll helemaal naar beneden en klik op phpMyAdmin. Nu komt u in de wereld waar u als beginneling echt moet oppassen. Hier kunt u uw website echt omzeep helpen. Wees echter niet bang en volg de instructies op de letter en alles gaat vanzelf. De specialisten kennen het systeem goed en weten wat ze wel dan niet mogen doen.

phpMyadmin:Uw Database kiezen[bewerken]

In de linker kolom ziet u Database staan. Daaronder staan al uw dabases vermeld die op uw website staan en die uw website draaiend houden. Kies de database die werkt met uw wiki (vb wiki). Wanneer u op uw database klikt komen alle tabellen die in die database zitten op het rechter groot scherm gedeelte. Tot hier het redelijk gemakkelijk gedeelte. Normaal gezien indien u MediaWiki 1.6.8 gebruikt staan er 29 tabellen . Hier draait het allemaal rond. Vanaf nu is het oppassen geblazen. Maar eenmaal u het begrijpt is het niet moeilijk. U moet gewoon verstaan dat na 1 - - 2 komt enz. We gaan nu de tabellen opslaan in een apparte map op uw pc. Maak een map aan op uw bureaublad en noem het wikisql of iets dergelijks. Ik vraag het om op uw bureaublad te maken zodat u er zeker van bent dat wanneer u nu verder gaat, er absolut zeker van bent dat u het ook afwerkt. Want half afgewerkt is neefast voor uw website en ook het begrijpen van uw handelingen waar u nu mee bezig bent.

phpMyadmin:Tabellen exporteren naar uw pc[bewerken]

U ziet nu de volgende 29 tabellen:

 • archive - categorylinks - externallinks - hitcounter - image - imagelinks - interwiki - ipblocks - job - logging - math - objectcache - oldimage - page - pagelinks - querycache - recentchanges - revision - searchindex - site_stats - templatelinks - text - trackbacks - transcache - user - user_groups - user_newtalk - validate - watchlist

Klik links op de eerste tabel - archive kom nu nergens aan en klik bovenaan in de tabs op EXPORT. Klik nu onderaan ( belangrijk) het bolletje "zipped" aan, Klik nog wat verder onderaan en klik op GO. Nu kunt u de tabel opslaan. Sla die op in de map (vb wikisql) die u hebt aangemaakt op uw bureaublad ( of ergens anders).

 • Doe dit nu met alle tabellen (29) en sla die op in dezelfde map. En controleer dat u alle tabellen hebt staan in uw map.

phpMyadmin:Tabellen verwijderen van uw database!.[bewerken]

Klik links op uw Database (vb wiki), rechts verschijnt zoals besproken hierboven onder phpMyadmin:Uw Database kiezen de tabellen van uw database (29 stuks). Onder de 29ste tabel watchlist staat Check All / Uncheck All / Check tables having overhead. Klik op Check All . Uit de keuzebox naast Check All / Uncheck All / Check tables having overhead kiest u DROP bevestig dit met yes. Nu hebt u nog altijd uw database maar zonder tabellen. Nu gaan we alles terug installeren zodat u gewoon verder kan werken met uw wiki.

Nieuwe installatie MediaWiki.[bewerken]

In de config map verwijder de LocalSettings.php (maak backup op uw pc eerst) in geval er iets verkeerd gebeurt. Je hebt nog altijd uw eerste database backup en dan ook uw LocalSettings.php bestand ter hand.

 • Normaal moet u geen complete install meer doen van de MediaWiki software.

Herinstalleer de config map waar de andere mappen van de wiki zich bevinden. Chmod de config map naar 777. Ga naar uw website waar de wiki zich bevindt, er verschijnt het setuplogo van MediaWiki. Doe alles zoals bij de eerste originele install. Vergewis u ervan dat u dezelfde informatie invult onder de Databasegegevens, zoals Localhost, database naam, database gebruiker, database login en eventueel de prefix. Indien u dit vergeten bent dient u een nieuwe database aan te maken in uw cpanel of phpMyadmin. Vergeet niet om dan uw oude database te verwijderen. Het komt er eigenlijk op neer om een totaal nieuwe install te doen. Plaats de LocalSettings.php bestand in de bovenliggende mappen en u bent weer van start. Pas de config map aan met chmod zodat ze niet meer beschrijfbaar is.

phpMyadmin:Gegevens terugzetten[bewerken]

Terug naar phpMyadmin kies uw tabel van de wiki, daar zie je de nieuwe tabellen die zijn aangemaakt door de nieuwe install.

Wat je nu verder moet doen is t.e.m. de text tabel.

 • Klik links in phpMyadmin de tabel archive aan.
 • In de het rechter gedeelte van de pagina klik je op de Tab DROP.Bevesig met Yes

Nu zie je maar 28 tabellen in uw database.

 • Bovenaan in de Tabs klik je op IMPORT.

Nu zie je terug 29 tabellen.

Doe dit tot en met de tabel text. En niet verder.

Telkens ik een tabel had geimporteert deed ik een test op de wiki website. Ik maakte een test pagina aan (nieuwe pagina "test") en deed er telkens een bewerking en klikte op Pagina opslaan. Gewoon een puntje plaatsen (verwijderen) is al genoeg. Dan controleerde ik telkens de recente wijzigingen om te zijn of deze wel werd opgenomen in deze lijst. Dit lukte telkens.

Enkele mispunten(niet erg)[bewerken]

 • Alle pagina's(titel) waar een ë of iets dergelijks in verwerkt zit tonen een foutieve terughave van het woord. Dus woorden zoals Azië zien er zo uit Azië. Hij linkt wel naar de pagina Azië maar het is een lege pagina geworden. Misschien hier wat uitleg van de sysop's om dit euvel op te lossen.
 • Wanneer ik de map User importeer zit men weer met hetzelfde probleem als waardoor dit artikel is ontstaan.
 • Mij is opgevallen dat wanneer men in de voorkeuren iets verandert, men ook tot dezelfde fouten kan komen. Dit is misschien een samenloop van omstandigheden, maar vind dit toch de moeite om eens te vermelden.

Hopelijk heb ik hier menig mens geholpen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.