Naar inhoud springen

Tekstverwerker/Tabellen

Uit Wikibooks

Begrippen

[bewerken]

Een tabel is niets meer dan een structuur van rijen (vind je horizontaal) en kolommen (vind je verticaal). Elk vakje binnen een tabel noemen we een cel. Net als bij een rekenblad kunnen we kolommen aangeven met een letter en de rijen met een cijfer. Zo staat in cel B2 de inhoud 'cel B2'.

Om de orde/grootte van een tabel te bepalen tellen we eerst altijd het aantal rijen en dan pas het aantal kolommen. Zo vind je hieronder een tabel met 2 rijen en 3 kolommen, afgekort tot een 2x3 tabel.

cel A1 cel B1 cel C1
cel A2 cel B2 cel C2

Een tabel invoegen

[bewerken]
[bewerken]

Om tekst in een tabel te kunnen typen moet de invoegpositie in de juiste cel staan. Om een cel te activeren heb je de volgende mogelijkheden:

  • Je kunt erin klikken
  • Met de Tab-toets activeer je de volgende cel op dezelfde rij of de eerste cel van de volgende rij. Als de laatste cel van de tabel geactiveerd is en je drukt op de Tab-toets, dan wordt een extra rij toegevoegd waarvan de eerste cel geactiveerd wordt.
  • Met Shift + Tab activeer je de vorige cel op dezelfde rij of de laatste cel van de vorige rij.
  • Met de cursortoetsen kun je ook andere cellen activeren. Als een cel op de laatste rij geactiveerd is en je drukt op het pijltje naar beneden, dan zal de invoegpositie zich niet meer in de tabel bevinden.

Merk op dat het gebruik van Enter binnen een rekenblad je naar de cel eronder brengt, maar binnen een tekstverwerker zorgt dit voor een nieuwe alinea binnen dezelfde cel.

Een tabel opmaken

[bewerken]

Oefeningen

[bewerken]

Prijslijst Megacopy

[bewerken]

De bedoeling is om een prijslijst te maken voor een copycenter, waarvan je hieronder een schermafdruk ziet:

  1. Wat is de grootte/orde van de tabel? (1 pt)
  2. Voordat je cellen gaat samenvoegen zorg je eerst voor de randen. De volledige prijslijst krijgt een donkerblauwe rand van zo'n 4 pt dik (1 pt). Merk de dubbele rand in het midden van de tabel op! (1 pt)
  3. De eerste rij is precies 1,7 cm hoog (1 pt)
  4. Voeg waar nodig cellen samen. (1 pt)
  5. Het lettertype is Arial 16 en staat in het vet (0,5 pt). Sommige gegevens staan vet, andere niet (/0,5 pt). Sommige werden verticaal én horizontaal gecentreerd, andere niet (1 pt). Let ook op de grijze opvulkleur (1 pt). Zorg voor vaste spaties waar nodig (1 pt).
  6. Als alle opmaak in orde is zorg je eveneens voor een logo linksboven dat je kan zoeken op het internet. Het belangrijkste is hier dat je een figuur kan invoegen, verlies dus niet teveel tijd met het zoeken naar het béste logo... (1 pt)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.